“Це — омріяна дитина”: дружина загиблого на війні сумчанина Дмитра Буйвала Наталя розповіла про новонароджену доньку

За інформацією: Суспільне Суми.

Фото: Суспільне Суми

"Це – омріяна дитина"

Ми чекали, довго планували цю дитину, довго не вдавалося. Це — омріяна дитина. І це велике щастя, що мрія нарешті збулася, щоправда, наш татко трошки не вгадав: він був впевнений, що в нас буде син, але я думаю, він би радів не менше, ніж я. Напевно, більше за мене радів би!

Ми давно планували дитину, тому у нас роками, можна так сказати, йшов вибір імен. І якщо з чоловічими у нас майже не було сумнівів, бо в нас мав бути або Михайло, або Дмитро, то з дівчинкою було складніше. Ця тема або взагалі не підіймалася — бо буде ж син! — або якось так в моїй пам'яті не закріплювалась. І от дитина в мене була кілька днів без імені, бо я все посилала сигнали в космос, просила чоловіка: "Ну допоможи мені! Подай знак! Якби ти обрав, бо ми приймали завжди рішення разом…".

Фото: Суспільне Суми

"Буйвал Марія Дмитрівна – звучить шикарно!"

Ну от полізла я в листування. Якраз це було 11 лютого, я в наше листування рік тому захожу, а там діалог, де він мені скидає відео з Тік-Току, типу забуті або популярні імена. І в нас на фоні цього зав'язуються розмова. Я говорю, які мені подобаються жіночі імена, а він говорить що Буйвал Марія Дмитрівна звучить шикарно! Ну а що це, як не знак? Тому, в принципі, не складно було вибрати ім'я, бо тато назвав його рік тому, ще до зачаття.

Фото: Наталя, дружина Дмитра Буйвала

Діма дуже сподівався, що йому дадуть відпустку на момент народження дитини. Він хотів зі мною знаходитись після пологів якийсь час, щоб допомогти мені і побути всім разом. Він сподівався на відпустку, якщо не тривалу відпустку, не місячну, то хоча б якусь, так би мовити, за поважними обставинами. Я думаю це б йому вдалося…

Донечка моя старшенька чекала, вона просила, напевно, найбільше братика чи сестричку — років з три, напевно, просила. Зараз трошки розгублена, але, я думаю, познайомиться. Дуже приємно насправді, що кілька днів тому приїжджали побратими чоловіка зі 106 бригади 87 батальйону, того батальйону, в складі якого обірвалось життя Діми. Вони змогли вирватися із зони бойових дій – і приїхати, привітати. Це було дуже приємно, несподівано і важливо!

Фото: Суспільне Суми

"Не хотіла бачити ніякого майбутнього"

Вагітність і старша дитина — це те, що врятувало мені життя, бо трохи їхав дах, і я не знала, не бачила, не хотіла бачити ніякого майбутнього, не хотіла навіть уявляти! Але я зібралася. Діма, коли йшов добровольцем на фронт, ми серйозно, без емоцій, розмовляли. Він розказував свої аргументи та говорив, що це заради дітей. Я казала: я також з тобою піду!

А він каже: "Ні. У тебе задача інша: в тебе задача — виховати справжніх гідних українців, які будуть жити на оновленій землі, в оновленій країні, в нормальній країні, без війни, без корупції". Тепер моя мрія — зробити життя дітей максимально щасливим і цікавим, таким, яким би це було, якби у нас був тато!

"Життя продовжується!"

Вона, коли рефлекторно посміхається, в неї точно такі ж самі ямочки на щічках, як у Діми! Точно такі самі! А ще така ж форма черепа: в мене голова кругла, а в нього така видовжена. Вона брюнетка, моя Марійка, тобто я думаю, що на тата все-таки більше схожа. А там будемо дивитися! Вона народилася мініатюрна: 3 кг 30 г і 50 см. Я коли на неї дивлюся, то мені вона здається ще меншою! Спокійна дуже, маму жаліє. Поки що, принаймні.

Фото: Наталя, дружина Дмитра Буйвала

Я часто згадую різні розмови з Дімою. І коли я побачила меншу, коли побачила Марійку після пологів, то…. Ну я вже не сподівалася, що можна відчути себе щасливою. Можна! Життя продовжується!

Фото: Суспільне Суми

Що відомо про Дмитра Буйвала

  • Дмитро Буйвал — засновник громадської організації "Голос вулиць", творчої майстерні та організатор фестивалю вуличного мистецтва "Харитоненко Fest". У Сумах Дмитро був відомим також як "жива скульптура", мім та фаєрщик.
  • У квітні 2023 року чоловік в інтерв'ю Суспільному розповідав, як зустрів велику війну та про свою службу.
  • 29 липня Дмитро поїхав до Куп’янська. 11 серпня, прикриваючи разом із побратимом відхід свого підрозділу, загинув від артобстрілу. Підрозділ успішно відійшов на нову позицію.
  • У вересні 2023-го року Дмитру надавали звання "Почесний громадянин міста Суми" – посмертно.
  • 19 вересня 2023 року — 40 днів від загибелі Дмитра Буйвала. Його дружина та друг поділилися спогадами про чоловіка.

Читати ще

Читати ще «Тут я розважаю людей, а там – побратимів». Інтерв’ю з фаєрщиком та «живою скульптурою» Сум Дмитром Буйвалом

Новини України