Дружківський трамвай – найповільніший в Україні

Фахівці Асоціації «Енергоефективні міста України» проаналізували стан трамвайних систем у містах України.

Всього було опрацьовані дані з 13 міст України, в яких функціонує трамвайний транспорт – Київ, Одеса, Дніпро, Харків, Львів, Запоріжжя, Вінниця, Миколаїв, Житомир, Кривий Ріг, Кам’янське, Конотоп та Дружківка. Незважаючи на те, що Дружківка найменше з цих міст, за протяжністю маршрутів наше місто зайняло передостанню сходинку, навіть у обласного центру Житомирі показник менше – 27,9 км проти 13,9 км. Також на 11-12 місті Дружківський трамвай й за кількістю маршрутів – три – та діле його з Конотопом. Останній знов таки Житомир.

Що стосується середньої швидкості трамваїв, то тут Дружківка займає останню сходинку у рейтингу з показником 11,8 км/год, при найповільнішому маршруті (№4 «АТБ – мікрорайон Машинобудівників») зі швидкістю 11,6 км/год та найшвидшому (№1 ДФЗ – Залізничний вокзал) – 11,9 км/год.

«Один з чинників, який впливає на швидкість руху є відстань між зупинками та їх частота вздовж маршруту. Що більше зупинок, то меншу швидкість між ними набирає трамвай, і, відповідно, довшою є тривалість рейсу. Проте, в українських реаліях чітко відрізняється лише криворізька трамвайна мережа (без швидкісного трамвая), яка має найвищу швидкість і найменшу частоту зупинок. При схожій частоті зупинок трамвай у Камʼянському на 15% повільніший ніж у Кривому Розі», — зазначили в асоціації.

За показником середньої відстані між зупинками Дружківка займає п’яте місце з показником 534 метри та частотою зупинок на кожні 1000 метрів 2,27.

Дружківський маршрут №4 «АТБ – мікрорайон Машинобудівників» увійшов до числа найповільніших маршрутів України зі швидкістю 11,6 км/год. Найповільніший маршрут в Україні курсує Одесою с показником 10,1 км/год.

В Асоціації «Енергоефективні міста України» підкреслюють, що проблеми трамвайного транспорту мають загальнодержавний характер, а тому потребують дій на рівні держави у вигляді оновленої державної політики й механізмів фінансування . Для вирішення проблеми, на їхню думку, потрібно спрямувати державні й міжнародні інвестиції в капітальні ремонти інфраструктури трамвайних систем, насамперед колій, контактної мережі та ліній живлення, а також депо та тягових підстанцій.

Актуальний розклад руху трамвая у Дружківці доступний за посиланням.

Джерело

Новини України