Чи планують мешканці Дружківки виїжджати з громади?

Громадська організація «Нова Дружківка» провела дослідження суспільної думки серед дружківчан та ВПО. Одне з питань стосувалося міграційних настроїв.

Автори дослідження запитали у респондентів: «Які Ваші плани на найближчий час щодо місця проживання?». 74,5% респондентів не планують нікуди переїжджати у найближчий час. 15,9% людей було важко відповісти на це питання. Трохи більше 5% опитаних планують переїхати в іншу громаду України, 3% — в іншу країну та 1,5% — у іншу громаду Донецької області.

Інше питання стосувалося умов, за яких люди готові виїхати з Дружківки. При цьому, можна було вибрати всі слушні варіанти. 36,5% респондентів не готови переїжджати, 34,2% людей виїдуть при окупації громади, 33,9% обрали відповідь «Пошкодження або руйнування житла» та 30,6% -«Погіршення рівня фізичної безпеки». 18,2% готові виїхати, якщо припиниться електропостачання, 17% — при втраті роботи, 13,7% — відключення опалення, 12,7% — припинення водопостачання та 11,6% готові виїхати за умови надання доступного життя. Менше 10% відповідей набрали варіанти «Надання фінансової допомоги на переїзд» (9,1%), «Можливості працевлаштування, або працевлаштування на більш кращих умовах» (8,1%) та «Влаштування дитини/дітей до закладу освіти з очною або гібридною формою навчання» (2,3%).

«У найближчій перспективі переважна більшість мешканців та мешканок громади не планують нікуди переїжджати. Водночас у топі причин, через які вони готові переїхати, — це окупація громади, погіршення рівня фізичної безпеки, пошкодження або руйнування житла. Більше третини мешканців та мешканок не готові виїжджати за жодних умов», — зазначають автори дослідження.

Опитування відбувалося з 11 жовтня по 22 грудня 2023 року із застосуванням друкованої анкети. Вибірка репрезентує загалом цивільне населення, яке проживає на території Дружківської громади Донецької області. Довірча ймовірність — 95%, похибка вибірки — 5%. В опитуванні взяли участь 395 людей.

 

Джерело

Новини України