13 лютого: яке сьогодні свято, традиції, прикмети і погода у Житомирі

Сьогодні, 13 лютого, Міжнародний день жіночої дружби (День подруг).

Свята

13 лютого в Україні і світі святкують Міжнародний день жіночої дружби (День подруг). Неофіційне свято, яке щороку святкують напередодні Дня святого Валентина. Цього дня подруги збираються разом, влаштовують вечорниці, дарують одна одній подарунки. Історія святкування почалася від американського фільму «Парки та зони відпочинку» 2009 року, а якому головна героїня вигадує власне свято — День подруг.

Також 13 лютого Міжнародний день прийняття себе. Цього дня люди намагаються турбуватися про власні почуття і приймати себе такими, якими вони є, з усіма недосконалостями чи недоліками. Засновницею свята стала Сана Джівані, яка розробила власну концепцію прийняття себе 2011 року.

А ще 13 лютого Міжнародний день шаурми. Неофіційне свято, яке популярне в усьому світі. Було створене 2011 року. Існує версія, що засновником свята стала американська компанія Rudolph Foods, яка спеціалізується на приготуванні швидкий перекушувань.

13 лютого святкують Міжнародний день млинця. Це особливий день, який є популярним в різних куточках світу, особливо у Великій Британії, США, Канаді, Ірландії, Франції, Австралії, Іспанії, Бразилії та Італії. Воно завжди припадає на вівторок, а тому не має фіксованої дати.

Також 13 лютого Всесвітній день радіо. Ідея створити таке свято належить ЮНЕСКО, а затвердили його 2011 року. Вже через рік ООН підтримала ініціативу, тому свято стало міжнародним.

А ще 13 лютого День народження кінокамери. Саме цього дня 1895 року брати Люм’єр запатентували першу кінокамеру. Винахідники назвали пристрій сінематографом. А створили його на основі кінескопу (винайшов Томас Едісон), який дозволяв дивитися через маленьке віконце невелике кіно.

13 лютого святкують Міжнародний день презерватива. Нестандартне, але дуже важливе свято. Подія молода, вперше вона відбулася 2017 року. Дату обрали невипадково, вона пов’язана зі святкуванням 14 лютого Дня святого Валентина і є додатковою можливістю нагадати про важливість контрацепції.

13 лютого в церковному календарі – день пам’яті преподобного Мартиніана Кесарійського. Рано почав вести самітницьке життя. Деякий час жив у пустелі, де весь час проводив у молитвах. За це Господь наділив його даром зцілення. Повернувшись з пустелі, зустрів у місті розпусну дівxчину, яка пропонувала святому своє тіло. Однак Мартиніан не повівся і залишився вірним Богу. Ще й направив дівку до храму, щоб вона покаялася у гріхах. Часто святого називають захисником сімейної вірності.

Що не можна робити 13 лютого

  • Не варто планувати масштабні чи важливі закупи.
  • Не можна лихословити, лаятися, сваритися.
  • Заборонено шити і вишивати.

Народні прикмети і традиції на 13 лютого

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: сніг ще не тане — навесні буде холодна погода;
  • похмурий день — на холодну весну;
  • сонце світить — навесні буде багато ясних днів;
  • сухий і морозний день — до спекотного літа.

Вночі, дивлячись на зорі, наші предки читали замовляння від пристріту та молитви до святого Мартиніана, щоб захистити свою сім’ю від біди.

Іменини

Симеон, Стефан, Іван, Михайло, Василь, Павло, Євгеній, Володимир, Зоя, Фотинія, Світлана, Віра, Ганна.

Талісманом людини, народженої 13 лютого, є котяче око. Напівдорогоцінний камінь, який відрізняється унікальним зовнішнім виглядом. Здавна вірили, що котяче око допомагає захистити людину від різних бід та хвороб.

Погода у Житомирі

Весь день у Житомирі буде хмарним. Увечері йтиме дрібний дощ. +5+10 градусів.

Джерело

Новини України