«Наш пріоритет – це якісна військова форма». На Кіровоградщині під час війни відкрили швейне підприємство

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Зліва направо на фото засновниці швейного підприємства – Тетяна Пастушенко, Ірина Гриценко, Надія Коверга. Колаж: Суспільне Кропивницький

У місті Долинська Кропивницького району Кіровоградської області під час повномасштабної війни відкрили швейне підприємство, яке займається пошиттям військового й тактичного одягу для жінок та чоловіків.

Про це Суспільному розповіла одна із засновниць підприємства Надія Коверга. До 24 лютого 2022 року вона жила у Києві. Коли почалась повномасштабна війна, переїхала на Кіровоградщину, де живуть двоє її рідних братів із сім'ями. З 2014 році вони воювали на сході України, а після повномасштабного російського вторгнення пішли на фронт добровольцями, хоча у кожного з них є по троє дітей.

"Коли російські війська почали підходити до місто Апостолово (Криворізький район — ред.), що за понад 100 кілометрів від Долинської, брати сказали нам їхати на західну Україну. І ми подалися у Мукачево на Закарпаття. Там чотири місяці прожили в офісному приміщенні з сімома дітьми. Нам було дуже важко. Коли хлопці сказали, що можна повертатись додому, у вересні 2022 року ми приїхали назад".

Відкрити швейне підприємство вирішили після того, як на прохання братів їм треба було знайти військову форму. На той час, зі слів Надії, купити її було неможливо, хіба що замовити за кордоном. Однак все впиралось у терміни доставлення.

"Так разом з дружиною одного з братів та кумою ми вирішили вкласти усі наші заощадження та відкрити власну справу. Взяли в оренду приміщення, площею 40 квадратних метрів, купили обладнання, офіційно працевлаштували на роботу чотирьох швачок та бухгалтера. Шукали людей через центр зайнятості. Наразі у нас працює восьмеро працівників. Це жінки пенсійного віку, переселенки з Бахмута, мама воїна, який загинув. У нас дуже дружній колектив".

Засновниці швейного підприємства –Тетяна Пастушенко, Надія Коверга, Ірина Гриценко. Фото: Надії Коверги

Офіційно підприємство запрацювало у грудні 2022 року. Нині 60% клієнтів долинського підприємства – це жінки. Для них, як і для чоловіків, розробили форму. Також відшивають одяг для поліцейських та працівників служби з надзвичайних ситуацій. Усі тканини тестують, бо постачальники, які купують її у Туреччині та Китаї, зазвичай цього не роблять, сказала Надія.

"Особливо важливо тестувати в осінньо-зимовий період. Ми беремо шматок тканини, заливаємо його водою, засікаємо час, протягом якого вона почне промокати. Є такий матеріал, яке зверху мокрий, а зсередини сухий. Є тканини, які одразу вбирають вологу. Ми взяли у постачальника метр за 600 гривень, це дуже дорого. Мало того, що вона навстіж промокла через 10-15 хвилин, так ще й коли ми витирали паперовою серветкою на ній воду, ця фарба почала стиратись. Форма з такої тканини хіба що підійде військовому, який сидить в офісі та займається паперовою роботою. Але на фронті вона просто не годиться".

Відшиту форму передають хлопцям та дівчатам, які перебувають на "нулі". Лише після тестування та врахування їхніх побажань одяг відшивають та виставляють на сайт. За понад рік роботи підприємство ні на гривню не підвищило ціну на товар, сказала Надія. Крім цього, постійно донатять на потреби ЗСУ.

"Наші постійні замовники — із Закарпаття, Донецької та Вінницької областей. З Кіровоградської поки невеликий відсоток клієнтів. Наш товар ми навіть відправляли у Молдову та Польщу. Я вам скажу, що чоловіки вибагливіші за жінок, бо для них є більший асортимент. У той же час наші захисниці хочуть бути і на фронті красивими, то ж ми додаємо до їхньої форми різноманітні дизайнерські елементи".

Нині підприємство має два магазини у Долинській та Новомиргороді. Планують відкрити ще два – в Новоукраїнці та Олександрії.

"Коли засновуєш свій бренд, то дуже хочеться, щоб тебе цінували за якість. Ми плануємо й надалі розвиватися. Хочемо ще закупити нове обладнання. Зокрема вишивальну машинку, аби наносити власний бренд. Вона коштує в межах 120 тисяч гривень, тож ми зараз в її пошуку. Будемо брендувати наші речі".

Новини України