Україна відновила експорт електроенергії

Україна відновила експорт електроенергії

Фото: Reuters (архівне фото) В українській енергосистемі виник надлишок електроенергії

Надлишок електроенергії виник через потепління, зменшення споживання, а також вітряну погоду, яка сприяє роботі електростанцій на відновлюваних джерелах енергії.

В енергосистемі України сформувався профіцит електроенергії. Це дало змогу почати її експорт, повідомило Укренерго у понеділок, 5 лютого.

Вказано, що вчора надлишок електроенергії виник через потепління, зменшення споживання, а також вітряну погоду, яка сприяє роботі електростанцій на відновлюваних джерелах енергії.

У компанії зазначили, що потрібно було зберегти баланс між виробництвом та споживанням й операційної безпеки енергосистеми, тому Укрнерго звернулося до польського оператора енергосистеми PSEз проханням надати аварійну допомогуу період з 13:00 до 16:00, прийнявши надлишки української електроенергії загальним обсягом 300 МВт·год.

Окрім того, сьогодні вночі Україна почала експорт електроенергії в Молдову загальним обсягом 230 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 65 МВт.

При цьому імпорт електроенергії здійснюється протягом доби з Польщі, Словаччини, Румунії та Молдови. Загальний обсяг 4914 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 876 МВт.

Через бойові дії та з інших причин на ранок без світла залишаються 359 населених пунктів. Є нові пошкодження через обстріли в мережах Донецької, Харківської областей. На Херсонщині через нічний обстріл знеструмлено на ранок близько 2200 споживачів. Бригади обленерго працюють над відновленням живлення.

Раніше стало відомо, що промисловість різко збільшила споживання електроенергії. Це посприяло загальному зростанню економіки України.

Джерело

Новини України