На полтавському ринку майже втричі здорожчала картопля: які причини

За інформацією: Суспільне Полтава.

Продавчиня Алла Коваленко. Суспільне Полтава

"Ціна зараз дуже піднялась з урахуванням того, що на опті хорошу картоплю дешевше, ніж 20 гривень, не купиш. Якщо ми говоримо про якісну картоплю. Моя домашня, "Королева Анна", коштує 25 гривень за кілограм. Не всі займаються органічним землеробством, не всі доглядають, не всі борються з колорадським жуком. Хороші біопрепарати – вони дорогі. Тобто, все це вкладається в собівартість", — розповіла продавчиня Алла Коваленко.

Місцевий Олександр Глоба купив картоплю восени по 8 гривень за кілограм.

Картопля здорожчала із січня 2024. Суспільне Полтава

"Я брав ще вона була дешевшою, сітками брав. Останній раз брав у жіночки по 10 гривень, невелику, але вже на наступний день замість 10 – 25 гривень. Труд землероба не оцінити. Тому я претензій до них не маю", — продовжив покупець Олександр Глоба.

Ціна картоплі у супермаркетах. Суспільне Полтава

"Це, напевно, пов’язано з війною, по-перше, а по-друге, з бензином. Все потроху подорожчало, і капуста, і морква", — додала покупчиня Зоя Березовська.

На відміну від ринкової, ціна у супермаркеті на картоплю нижча.

Ринок «Мотель» у Полтаві. Суспільне Полтава

"У супермаркетах є логістичні склади, де закуплена картопля у великих виробників. Вона там зберігається за певних температурних режимів. Дрібні фермери, селяни, які не мають можливості для зберігання картоплі у великих обсягах, тому вона у них відповідно є дорожчою", — розповіла кандидатка технічних наук університету економіки і торгівлі Аліна Ткаченко.

Нині запаси картоплі в регіоні вже незначні, каже кандидатка технічних наук Аліна Ткаченко.

Здорожчання спричинене меншим врожаєм. Суспільне Полтава

"Якщо ми говоримо про дрібних фермерів, які її вирощують, вони не завжди мають склади для того, щоб її зберігати довго, тому вони стараються її продати якомога швидше після того, як зібрали врожай. Відповідно потім запасів картоплі у них немає, а попит все одно продовжує рости. Через це маємо нестачу пропозиції. Цього року врожай в Україні картоплі був дещо менший, ніж минулими роками. На це впливали погодні умови. Частина територій України є окупованою, відповідно, менше сільськогосподарських угідь у нас залишилось", — продовжила кандидатка технічних наук університету економіки і торгівлі Аліна Ткаченко.

На ринках картопля від 20 гривень. Суспільне Полтава

За словами Аліни Ткаченко, навесні картопля може ще зрости у ціні приблизно до 40 гривень за кілограм.

Новини України