В уряді розповіли, коли очікують на перші мільярди від ЄС

В уряді розповіли, коли очікують на перші мільярди від ЄС

Фото: Getty Images Україна отримає від ЄС 50 млрд євро за чотири роки

Остаточно регламент Ukraine Facility буде затверджено Європарламентом на пленарній сесії 26-29 лютого.

Україна розраховує вже в березні отримати перший платіж від Євросоюзу в розмірі 4,5 млрд у межах схваленої Європейською Радою в четвер програми Ukraine Facility. Про це повідомила перша віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко у Facebook 1 лютого.

«Наразі уряд працює над відповідною угодою про перехідне фінансування спільно з європейськими партнерами», – написала вона.

За словами Свириденко, тепер Європейська Рада має разом з Єврокомісією та Європарламентом узгодити фінальні умови програми, після чого регламент Ukraine Facility буде затверджено Європарламентом на пленарній сесії 26-29 лютого.

Віцепрем’єр нагадала, що програму створено за моделлю, за якою ЄС фінансує своїх членів, і нагадала, що в межах підготовки до Ukraine Facility українська сторона працювала над власним планом на виконання цієї програми.

«Коли Європарламент затвердить регламент, ми врахуємо його фінальні умови у плані. Наші консультації з європейськими партнерами тривають весь час з початку роботи над документом, і ми спільно завершимо його підготовку відповідно до прийнятої програми», – зазначила вона.

За словами Свириденко, після затвердження в уряді документ буде передано для розгляду Єврокомісії, а фінальне узгодження з боку ЄС дасть змогу незабаром запустити програму.

Нагадаємо, у 2024 році загальні потреби України в зовнішньому фінансуванні оцінються в $37 млрд. Цю суму попередньо зменшили майже на $4 млрд.

Як відомо, у Конгресі США виникли кладнощі з погодженням понад 60 млрд доларів для України. Президент Володимир Зеленський висловив сподівання, що «США нас не зрадять».

Джерело

Новини України