Що буде з комунальними тарифами, виплатами ВПО, пенсіями та ліками у лютому

Що буде з комунальними тарифами, виплатами ВПО, пенсіями та ліками у лютому

Фото: УНІАН

Більшість законодавчих змін у лютому торкнуться саме фінансової сторони життя українців.

Допомога ВПО: поки залишається

Із 1 лютого в Україні планували скасувати виплати більшості переселенцям. Нагадаємо, що торік допомогу всім внутрішньо переміщеним особам автоматично продовжили з 1 серпня 2023-го до 31 січня 2024-го, після чого виплати мали залишити лише окремим категоріям ВПО. Необхідність скасування цього виду допомоги чиновники пояснюють вимогами міжнародних партнерів верифікувати виплати. За міжнародними стандартами для адаптації переселенців достатньо двох років.

Незважаючи на такі початкові наміри, днями стало відомо, що всі категорії ВПО продовжать отримувати грошову допомогу у лютому. Це 2 тис. грн на дорослого та 3 тис. грн на дитину чи людину з інвалідністю.

Нові правила для переселенців запровадять уже з 1 березня 2024 року, причому умови для виплат посилять. Ще пів року на допомогу зможуть розраховувати:

ВПО-пенсіонери, пенсія яких не перевищує чотири прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб (на сьогодні це 9444 грн); особи з інвалідністю I чи II групи; діти з інвалідністю, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та інші вразливі категорії. Також не виключено, що допомогу з 1 березня отримуватимуть сім’ї, члени яких працевлаштувалися минулого року, але при цьому на кожного члена сім’ї припадає менше ніж 9400 грн доходу.

Індексація пенсій: її розмір стане відомим у лютому

У другій половині лютого стане відомим точний розмір індексації пенсій, а сама індексація відбудеться 1 березня. Розмір індексації залежить від середньої зарплати в країні за останні три роки та інфляції за минулий рік. Остаточні статистичні дані будуть відомі через 2-3 тижні, тому точні цифри будуть оголошені напередодні самої індексації.

Раніше в уряді називали орієнтовний розмір – 13%. Докладно про індексацію пенсій та інші пенсійні нововведення ми писали тут.

Комунальні тарифи: що зміниться з 1 лютого

До кінця опалювального сезону комунальні тарифи в Україні не підвищуватимуться. У лютому побутові споживачі продовжать платити за електроенергію за тарифом 2,64 грн/кВт*годину. Але з 1 лютого тариф зміниться для малих непобутових споживачів. Оновлені ціни можна подивитися на сторінці постачальника YASNO.

Побутові споживачі, які користуються послугами Нафтогазу, у лютому, як і раніше, платитимуть 7,96 грн за куб газу. Тарифи на воду також не зміняться.

Попри те, що формально тарифи не зросли, у лютому українцям прийде «третя платіжка» за газ. Про це розповів голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. За його словами, з цього року українці, в будинках яких встановлено газове обладнання, платитимуть не лише за спожитий газ та його доставку, а й за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Умовами типового договору передбачено, що плата за техобслуговування внутрішньобудинкових мереж здійснюється замовником щорічно відповідно до складеного оператором кошторису.

Відключення за борги: вже реальність

Для українців є ще один «комунальний сюрприз» – відключення комунальних послуг за борги. З початку повномасштабного вторгнення в Україні діяв мораторій на відключення споживачів комунальних послуг за борги, але у грудні минулого року ухвалою №1405 від 29.12.2023 Кабмін його скасував. Тепер постачальникам послуг ЖКГ знову дозволяється не лише нараховувати та стягувати пеню та штрафи, а й зупиняти постачання послуги у разі її несвоєчасної чи неповної оплати. Але це, як і раніше, не стосується тих споживачів, які проживають у зоні активних бойових дій, на тимчасово окупованих територіях, а також тих, чиє житло було пошкоджено внаслідок війни.

Про те, що боржникам у разі непогашення боргу «відріжуть» світло, повідомили в YASNO. Прострочена заборгованість мешканців Києва та Дніпропетровської області становить понад 1,3 млрд грн, і в компанії не бачать іншого виходу, окрім як перейти до кардинальних заходів. Більше того: у YASNO кажуть, що вже розпочали відключення з 29 січня. Заходи, в першу чергу, вживаються стосовно клієнтів, які мають найбільший термін та суму заборгованості.

Як пояснили в YASNO, відключення може відбутися не раніше ніж через 10 робочих днів після отримання споживачем попередження від електропостачальника. Також окреме попередження надсилає відповідний оператор системи розподілу. Після цього попередження до моменту знеструмлення має пройти не менше 5 робочих днів.

Доставка ліків Укрпоштою

Укрпошта почне доставляти ліки на деокуповані та прифронтові території України. Пілотний проєкт має стартувати 1 лютого 2024 року.

Як повідомили у Мінреінтеграції, Укрпошта отримає ліцензію на продаж лікарських засобів у існуючих поштових стаціонарних чи мобільних відділеннях.

Ця ініціатива дозволить вирішити проблему доступності ліків на всій території України вже у першій половині 2024 року. Громадяни зможуть залишити запит на необхідні медикаменти на гарячій лінії.

Джерело

Новини України