У чому різниця між гіпертонією та гіпотонією?

1

Кровоносний тиск — це сила, з якою кров тисне на стінки судин. Загальноприйнятою нормою для дорослої людини є показник 120/80 мм рт. ст. Однак, під впливом різних чинників, серед яких стрес, хронічні захворювання, зміна гормонального фону чи ритму життя, шкідливі звички, тиск може коливатися. У результаті це призводить до його хронічного підвищення чи зниження — гіпертонії та гіпотонії. Чим ці захворювання відрізняються та який стан більш небезпечний для здоров’я?

Перше і основне, що потрібно пам’ятати — не варто займатися самолікуванням, якщо помічаєте за собою проблеми із тиском. Значне його підвищення може спричинити інфаркт міокарда чи інсульт, а значне зниження — призвести до запаморочення, слабкості і втрати свідомості. Якщо вас турбують стрибки тиску, допоможе кваліфікований кардіолог у Львові. Лікар виявить першопричину гіпертонії або гіпотонії та призначить оптимальне лікування.

Отже, повернемося до понять «гіпертонія» та «гіпотонія». У чому полягають відмінності між ними?

Гіпертонія — це стан, коли артеріальний тиск постійно перевищує норму. Існує декілька її видів.

  1. Гіпертонія 1 стадії: систолічний тиск між 130–139 та/або діастолічний між 80–90.
  2. Гіпертонія 2 стадії: систолічний тиск 140 або вище та/або діастолічний 90 або вище.
  3. Гіпертонічний криз: систолічний тиск вище за 180 та/або діастолічний вище 120.

Підвищення тиску може проявлятися такими симптомами як пульсуючий головний біль, запаморочення, задишка, біль у грудях, носова кровотеча або зміна поля зору. Найбільш поширені фактори, які викликають гіпертонію: надмірне вживання алкоголю, куріння, цукровий діабет, генетика, стрес та старіння.

Гіпотонія — це стан, коли артеріальний тиск хронічно нижчий за норму. Вона часто супроводжується такими симптомами як слабкість, втома, нудота, блювота, пітливість або втрата свідомості.

Багато людей помилково вважають гіпотонію менш небезпечною. Проте, якщо тиск падає різко або тривалий час залишається низьким, це призводить до недостатнього насичення киснем органів і тканин, що здатне викликати гострі порушення у їхніх функціях.

Гіпотонія може виникнути внаслідок інфекції крові, захворювання щитоподібної залози, тривалого малорухливого способу життя, значної втрати крові внаслідок травми або через зневоднення чи авітаміноз.

Гіпертонія та гіпотонія — це два однаково небезпечні стани здоров'я людини. Вони вимагають постійного медичного спостереження та системного лікування. Немає однозначної відповіді, який симптом є більш загрозливим, адже в обох випадках наслідки можуть нести значну шкоду організму. Вчасне діагностування та профілактика даних захворювань допоможуть зберегти ваше здоров’я.

Джерело

Новини України