Учетверо дорожча, ніж рік тому. У Кропивницькому зросла ціна на картоплю

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Картопля на кропивницькому ринку. Фото: Суспільне Кропивницький

Кілограм картоплі на ринках та у магазинах Кропивницького упродовж місяця подорожчав на вісім, а подекуди на 11 гривень. Якщо порівнювати з цінами рік тому, то вартість зросла в чотири рази. Це дані наукового співробітника Інституту світової економіки Всеволода Степанюка.

Підприємці в крамницях і на ринках розповіли журналістам Суспільного, що подорожчання — це сезонний фактор. Нині картоплі менше, ніж восени, і водночас збільшилися витрати на її перевезення й зберігання. Підприємець Олександр Коробко привозить картоплю з Житомирської та Чернігівської областей. Нині кілограм коштує від 20 до 26 гривень. У грудні ціна була від 12 до 15.

"Восени її дуже багато було, і ціна була занизька. У нас трохи логістики, трохи своєї націнки. Залежно від цього і ціна піднялася. Це не штучно, це так воно і є".

Підприємець Олександр Коробко продає картоплю на ринку. Фото: Суспільне Кропивницький

В одному з супермаркетів кілограм картоплі коштує 22 гривні 89 копійок. За словами керуючої Людмили Животовської, за місяць овоч подорожчав на 10 гривень.

"Чому? Тому що у постачальників минулого місяця була закупка по 12 гривень, а зараз – 20 гривень. Подорожчала логістика, зберігання самої картоплі, на цей час ми наша мережа збирає її по всій Україні".

Керуюча супермаркету Людмила Животовська. Фото: Суспільне Кропивницький

Про сезонність і збільшення витрат говорить і керівниця департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова. У Кіровоградській області торік зібрали 530 тисяч тонн картоплі, це на 30 тисяч більше, ніж позаминулого року.

"Восени, коли зібрали картоплю, і домогосподарства, і дрібні сільгосппідприємства продавали її за прийнятною ціною. Зараз вони позбулися фактично своїх запасів і вже реалізовують її з овочесховищ, де вона зберігається. Є таке спостереження: чим холодніша зима, тим дорожчі овочі. Адже їх перевозяться у відповідних рефрижератора, а це теж витрати".

Ще одна причина — нижчий врожай через торішню засуху, сказав агроном фермерського господарства Євген Капелюшний.

"Велику частину продали на кропивницький овочевий ринок, оскільки немає нам де зберігати. Розуміємо, що ціна зараз набагато краща, майже у чотири рази дорожча".

Агроном Євген Капелюшний. Фото: Суспільне Кропивницький

Різке подорожчання картоплі в Україні не має економічного підґрунтя, вважає науковий співробітник Інституту світової економіки Всеволод Степанюк. Водночас припускає певне подорожчання через витрати на логістику.

"Не може так дорожчати продукт, коли у нас врожай більший, ніж потребує внутрішній ринок. Перше — це змова великих торговельних мереж для підвищення ціни й підвищення націнки. Я вважаю, це головне. До того ж під час морозу, який був місяць тому, логістика цього продукту була дещо ускладнена, бо картопля на морозі пропадає одразу. І відповідно потрібно було возити у дорожчих автомобілях, щоб вона не померзла".

Покупчиня Світлана вважає ціни зависокими.

"Картопля — взагалі захмарні ціни. Була по 12 гривень, зараз 24. У два рази дорожче".

Новини України