«Викликають вау-ефект». На Кіровоградщині 75-річний майстер вирізає філософські сюжети з цільного дерева

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Ліворуч — фігура «Нескінченна війна», праворуч — її автор, різьбяр Григорій Пилипишин. Фото: Суспільне Кропивницький

У Гайворонській громаді Голованівського району Кіровоградської області різьбяр виготовляє скульптури з цільного дерева. Кожна має свій сюжет — побутовий, міфологічний, філософський. 19 січня Григорієві Пилипишину виповнилося 75 років. Він займається різьбленням майже півстоліття. Суспільне дізналось, як йому вдається витримувати таку техніку й передавати фігурами емоції.

Григорій Пилипишин живе в селі Солгутове. Має свою майстерню. Скільки зробив за своє життя дерев’яних скульптур, точно сказати не може. У Гайворонському краєзнавчому музеї зберігається колекція з 50 виробів. Решта — в приватних колекціях у різних країнах, розповів директор музею Микола Працьовитий.

"Я думаю, що загалом можна говорити про 1200 робіт. Вони чинять просто "вау-ефект" на всіх, хто їх вперше бачить. Григорій Григорович має глибоке філософське бачення всіх питань й відображає це у своїх роботах. У кожній його скульптурі є безліч "пасхалочок", прихованих сенсів. Вражає також філігранність робіт, їх деталізація. У нас зараз проходять ретро-тури гайворонською вузькоколійкою. Приїжджають туристи з різних куточків України, і вони просто в захваті".

Відвідувачі в Гайворонському краєзнавчому музеї. Фото: Гайворонський краєзнавчий музей

Відвідувачі музею біля скульптур Григорія Пилипишина. Фото: Гайворонський краєзнавчий музей

Майстер робить майже всі скульптури з цільного дерева. Коли виріб великий, то може бути з декількох частин — насамперед через те, що в природі важко знайти деревину такого об’єму. Різьбяр не користується ескізами. Він тримає образ скульптури в уяві. Тільки інколи робить пластилінові "чернетки", щоб точно знати, де відрізати дерево. Використовує метод "стискання", зрізуючи шар за шаром на дереві. Інструменти робить сам зі сталі.

"Під час роботи я відчуваю об’єм скульптури, щоб усе виходило пропорційно. Це приходить з досвідом, з роками. Головне — праця, праця і ще раз праця. Спочатку все потихеньку зрізується і стискається. І так робота стає виднішою. Ви не можете спочатку зробити одну деталь — наприклад, вирізати лише одну руку. Бо потім буде складно вирізати другу руку саме так. Тому треба спочатку вирізати дві, а потім уже потихеньку їх звужувати".

Дерев’яні скульптури «Філософія життя» і «Нескінченна війна». Фото: Гайворонський краєзнавчий музей

Виставкова зала з роботами Григорія Пилипишина. Фото: Гайворонський краєзнавчий музей

Вироби різьбяра Григорія Пилипишина. Фото: Гайворонський краєзнавчий музей

Роботи Григорія Пилипишина. Фото: Гайворонський краєзнавчий музей

Робота «Одна з сошкою — семеро з ложкою». Фото: Гайворонський краєзнавчий музей

З дерев для роботи підходять вільха, тополя, кедр, найбільше — груша. Ця деревина в’язка, її добре обробляти. Також вона має гарний вигляд. Це особливо помітно на завершальних етапах — коли фігуру полірують і покривають сумішшю з воску і скипидару (скипидар додають у розігрітий віск).

"Тоді вона має такий приємний тілесний колір. Скипидар випаровується, а віск залишається у дереві. А потім через 10 чи навіть 30 років можна провести ганчіркою, і з’являється живий блиск дерева. Лаком зараз не покривають. Лаковані фігури навіть уже й на виставки не беруть. Але таку деревину ще треба знайти. Потрібна саме груша-дичка".

«Плетухи» і «Картярі». Фото: Гайворонський краєзнавчий музей

«Зворотний процес» і «Забіяки». Фото: Гайворонський краєзнавчий музей

«Спонсор» і «Поєдинок». Фото: Гайворонський краєзнавчий музей

«Годинник» і «Олені». Фото: Гайворонський краєзнавчий музей

У роботах Григорія Пилипишина є філософія і водночас гумор та сатира. Серед назв — "Філософія життя", "Годинник", "Дідусь", "Бабуся", "Лебедина вірність", "Картярі", "Плетухи", "Забіяки", "Держбюджет", "Спонсор", "Бюрократ", "Культура й сьогодення", "Мисливець біля багаття", "Баба Яга", "Одна з сошкою — семеро з ложкою".

Нещодавно майстер завершив вирізати "Нескінченну війну". За його словами, ідеї для скульптур бере з життя. Художні деталі — з уяви.

"Це все залежить від фантазії. Усі теми навколо нас".

На цьому й наступних фото «Нескінченна війна» з різних ракурсів. Фото: Гайворонський краєзнавчий музей

Григорій Пилипишин вирізає філософські сюжети з дерева. Фото: Гайворонський краєзнавчий музей

Елемент скульптури з дерева. Фото: Гайворонський краєзнавчий музей

Персонажі Григорія Пилипишина. Фото: Гайворонський краєзнавчий музей

Тепер Григорій Пилипишин хоче відтворити "Піраміду влади". Оригінал ще у 2000 роках потрапив до одного з перших президентів України. Спочатку скульптуру показували всім охочим у Маріїнському палаці. Потім забрали у приватну колекцію. Виріб заввишки півтора метра і має понад 50 різних сюжетних фігур. І все це вирізане не зі шматків, а з одного дерева.

"Вона цільна, з вільхи. Єдине, що я додав, — кам’яну булаву президенту. Але тоді дерево в діаметрі було один метр 10 сантиметрів. Зараз я такого вже не знайду. Над такою роботою треба сидіти не менш як рік. Звичайно, її треба оновити, бо міняються президенти, міняються вибори. Я цю роботу зараз уже трохи з іншої точки бачу".

Григорій Пилипишин також виготовляє дерев’яні меблі, пише живопис і займається таксидермією. Ці вироби теж є в музеї (загалом колекція майстра становить понад 120 експонатів). Зі слів майстра, опудала робить з тварин, які трагічно загинули в дикій природі або місті – наприклад, нарвавшись на електричні дроти. Але виготовлення скульптур, різьблення залишається його найбільшим захопленням.

Новини України