Розкрадання 1,5 млрд гривень на снарядах. Скандальний екс-чиновник Міноборони отримав підозру

Хищение 1,5 млрд гривен на снарядах. Скандальный экс-чиновник Минобороны получил подозрение

У колишнього та чинного чиновників Міноборони та менеджерів "Львівського арсеналу" провели обшуки. Посадовців підозрюють у розкраданні майже 1,5 млрд гривень на закупівлі снарядів для ЗСУ.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Службу безпеки України та власні джерела.

Власні джерела РБК-Україна повідомляють, що серед фігурантів — скандально відомий Олександр Лієв, який був керівником Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони.

Крім того, обшуки також відбулися й у нинішнього керівника цього департаменту Тоомаса Накхура.

Як встановило слідство, колишні та чинні високопосадовці Міноборони та очільники афілійованих компаній вирішили вкрасти 1,5 млрд гривень на придбанні 100 тисяч мінометних пострілів для ЗСУ.

Так, у серпні 2022 року чиновники уклали контракт на закупівлю оптової партії снарядів з "Львівським арсеналом", після чого Міноборони перевело на рахунки підприємства всю суму, передбачену підписаним документом.

"Після одержання коштів менеджмент компанії перерахував частину грошей на баланс іноземної комерційної структури, яка мала поставити замовлені боєприпаси в Україну. Однак та не відправила жодного снаряда до нашої держави, а отримані кошти вивела у тінь, перевівши їх на рахунки ще однієї афілійованої структури на Балканах", — розповіли в СБУ.

Решта суми від Міноборони залишилася на рахунках української компанії в одному зі столичних банків.

Схему задокументувала СБУ, а також вжила заходів, щоб виведені кошти було арештовано. Зараз вирішується питання про їх повернення в.держбюджет.

Підозру отримали: колишній та нинішній керівники Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони, очільник та комерційний директор компанії "Львівський арсенал", а також їхній спільник — представник іноземної комерційної структури. Їм загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Одного із фігурантів затримали на спробі виїхати за межі України, наразі він перебуває під вартою. Питання щодо запобіжних заходів для інших фігурантів наразі вирішується.

 

Джерело

Новини України