«Врятував життя побратимів»: президента просять про звання «Герой України» для полеглого військового з Вінниччини

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Фейсбук

На офіційному інтернет-представництві президента України у розділі електронні петиції зареєстрували звернення про надання звання Героя України посмертно військовому з Вінниччини Максиму Підлипному на псевдо "Липа".

Він був стрільцем-помічником гранатометника 1 мотопіхотного відділення 1 мотопіхотного взводу 1 мотопіхотної роти 10 окремого мотопіхотного батальйону 59 мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.

Народився захисник селі Кожанка Оратівського району 26 березня 1995 року. Згодом його сім'я переїхала у село Чернявка, де Максим закінчив 9 класів. Після закінчення школи вступив до Погребищенського ВПУ №42, здобув професію електромонтера з обслуговування електроустановок, електрогазозварника, водія автотранспортних засобів.

28 червня 2023 року Максим Підлипний став на захист України. Проходив підготовку у Гайсині. Після навчання був направлений на бойові позиції у н.п. Невельське Покровського району Донецької області.

"На Максима покладали великі надії. Він ніколи не казав рідним і друзям, що йому важко, говорив: "Все добре, все буде добре". Останній раз його голос чули рідні 4 жовтня 2023 року, він сказав: "Йду на завдання, чекайте від мене повідомлення", — пише авторка петиції Ніна Сич.

Він загинув 6 жовтня, коли повернувся за побратимами, які виходили із позицій.

"Тоді їх побачив ворожий дрон та скинув снаряд. Цінною власного життя Максим врятував життя побратимів, прийнявши весь удар на себе. Він до останнього тримався за життя, але поранення були несумісні з життям. 7 жовтня 2023 року прийшло сповіщення, що Максима більше немає, він загинув", — пише Ніна Сич.

11 жовтня Максима Підлипного поховали на рідній землі у села Чернявка. У дома на нього чекали батьки, наречена та брат.

Щоб петицію розглянули, вона має зібрати 25 тисяч підписів. Станом на 26 січня звернення підписали майже 12 тисяч людей. Поставити підпис можна тут.

Новини України