На Чернігівщині пропонують створити переробні підприємства, щоб вирішити проблеми з логістикою

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Одне із зруйнованих підприємств на Чернігівщині. ФОТО: Суспільне Чернігів

Серед проблем — відновлення підприємств і повернення до регіону людей, бо існує дефіцит кадрів.

"Також є проблемою те, що територіально область, на жаль, межує з Росією і Білоруссю. Звісно що багато торговельних зв’язків були орієнтовані саме на ці країни. Зараз так, як і Сумщина, в нас на 180 градусів поворот в інший бік, а це, звичайно, кілометри і кілометри логістики, які додають до вартості того, що створено на Чернігівщині", — сказав Костянтин Мегем.

Костянтин Мегем. ФОТО: Суспільне Чернігів

Як залучають міжнародних партнерів

За словами Мегема, вони ведуть перемовини і пропонують міжнародним партнерам інвестувати в спільні переробні підприємства. Поки конкретних домовленостей нема, але діалог постійно триває.

"Зараз говорити про інвестиції в регіон, який межує з воюючою країною, досить складно, і інвестори теж це прекрасно розуміють. Тут хотілося б більше звернути увагу на те, щоб залучати фінансовий ресурс і кредитні програми для бізнесу і не тільки в обладнання, а і для обігових коштів: для того, щоб підприємства могли вчасно виплачувати заробітну платню, могли купувати продукцію для власного виробництва", — сказав Костянтин Мегем.

Серед таких програм: грант на сад і теплицю, програма з компенсації на купівлю вітчизняної техніки, програми на безплатне насіння та міндобрива.

Форум «Відновлення економіки на деокупованих територіях». ФОТО: Суспільне Чернігів

Як фінансово підтримують бізнес

У травні-червні почнеться реєстрація на програму з виплати грошей для фермерів, розповів перший заступник міністра агрополітики та продовольства Тарас Висоцький.

"Для деокупованих регіонів – вісім тисяч гривень на гектар, для інших територій України, малих фермерів, які обробляють до 120 гектарів, – чотири тисячі гривень на гектар. Також плануються виплати на корову, хто тримає від трьох до ста корів, – сім тисяч гривень на одну корову. І запланована виплата хто тримає до 500 кіз або овець – дві тисячі гривень на одну голову. Це ті програми, які є, уже погоджені, є графік зрозумілий".

Тарас Висоцький. ФОТО: Суспільне Чернігів

Грошима, які отримають фермери, вони зможуть розпоряджатися на власний розсуд. Якщо говорити про переробку, за словами Тараса Висоцького, підприємці можуть отримати від уряду гранти на неї.

"Переробка – це одна із найкращих стратегій. Уряд уже два роки видає гранти на переробку, цього року також буде працювати ця програма, де можна отримати до вісім мільйонів гривень як грант на купівлю обладнання для переробки у будь-якій сфері, в тому числі виробництва борошна, молочно, м’ясної продукції та іншої".

Фермертство на Чернігівщині. ФОТО: Суспільне Чернігів

Аби підприємці знали про всі можливі для них програми і гранти, існує державний аграрний реєстр, сказав Тарас Висоцький. За словами заступника міністра економіки Тараса Качки, цьогоріч має запуститися експортно-кредитне агентство, яке зможе застрахувати українські підприємства від фізичного знищення.

"Зараз ми працюємо над нормативною базою на рівні Кабміну і вже невдовзі запустимо цей інструмент. Сподіваємось, що вже в лютому-березні експортно-кредитне агентство через банки зможе пропонувати цей інструмент. Це означає, що інвестиційний кредит, який може видавати банк, може бути підкріплений страховкою експортно-кредитного агентства, таким чином зменшуючи ризики".

Тарас Качка. ФОТО: Суспільне Чернігів

Як розповіла заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна, до 2027-го року в країні діє державна стратегія регіонального розвитку, зараз до неї вносять зміни. Прикордонні громади розглядатимуть, як території з особливостями розвитку.

"Спілкувалась з громадами Чернігівщини, дуже багато питань виникають з тим, що необхідно впроваджувати та коефіцієнт, який пов’язаний зі щільністю населення, і з тим, що особливі дуже умови, які стосуються безпекових факторів. І, очевидно, державі треба шукати свої підходи для підтримки цих громад".

Ще одна особливість Чернігівщини — п'ятикілометрова прикордонна зона, де наразі через активні бойові дії не можуть працювати підприємства, а земля не обробляється.

Новини України