Від меблів до цвяхів: у підвалі школи в Ягідному співробітники Чернігівського історичного музею фіксують артефакти

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Людмила Пасічник. ФОТО: Суспільне Чернігів

Зі слів Людмили Пасічник, науковці дослідили вже п’ять кімнат, де окупанти утримували місцевих жителів. Наразі група з шести людей працює в найбільшому приміщенні підвалу – спортзалі.

Артефактами, які описують співробітники музею, може бути абсолютно все, кажуть науковці.

"Все, що ми бачимо, будь-які предмети. Меблів використовувались, як стільці для сидіння. Ми бачимо дерев’яні піддони, які використовували для того, щоб на них можна було хоча б прилягти чи спати. Є предмети побуту, є посуд, є одяг, навіть нижня білизна, памперси. Вражає велика кількість підручників із штампом Ягіднянської неповної середньої школи. Тобто це ті підручники, які діти, навіть перебуваючи в цих приміщеннях в нелюдських умовах, намагалися навчатися: багато книжок, читали книжки. Щодо якогось одягу, практично весь він розвішений на саморобних гачках, вішаків не було, тому навіть цвяхи і саморобні значки ми теж описуємо, тому що це не те, що тут було з самого початку, а те, що люди пристосували до своїх потреб", – розказує Людмила Пасічник.

Артефакти російсько-української війни у підвалі школи в селі Ягідне на Чернігівщині. ФОТО: Суспільне Чернігів

Наступним етапом, після опису артефактів, буде запис спогадів місцевих жителів. Це допоможе об’єднати історію усіх предметів з підвалу та створити цілісну картину.

Проводити дослідження підвалу науковцям допомагає місцевий житель Іван Польгуй. Він розповідає деталі свого перебування під окупацією.

"У кожній кімнаті – календар. Цей гімн написала дівчинка. Так як люди помирали, то їх відмічали. Боялися, щоб цього гімна ніхто не побачив. Коли вони п’яні, були такі випадки: п’яний заходить з ліхтариком і дає дитині гранату погратися, чи автомат може дати. Це, звичайно, було страшно для всіх", – говорить Іван Польгуй.

Іван Польгуй. ФОТО: Суспільне Чернігів

Над бранцями підвалу, у приміщенні школи, поселилися російські військові.

"Вони жили зверху, там туалет шкільний. І вони ж ходили просто так, справлялись, як в селі. Вони їли за столом, за дверима справлялися і рядом спали. І всі нечистоти стікали прямо людям на голову. У крайній кімнаті людям на голову все текло. А тут люди один повз одного сиділи. Тут же, на дверях, написано, скільки людей було, скільки дітей, скільки дорослих. Отам з каналізації з тієї все текло прям на голову", – згадує Іван Польгуй.

Приміщення у підвалі школи в Ягідному, куди з каналізації текли нечистоти. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами Людмили Пасічник, усі артефакти залишаться в підвалі, де в майбутньому планують створити музей.

До 27 січня проводиться конкурс, за результатами якого визначать того, хто буде займатися створенням цього музею.

Новини України