«Щонайменше через два роки» – американський військовий чиновник дав новий прогноз щодо звільнення Мелітополя

"По меньшей мере через два года" – американский военный чиновник дал новый прогноз по освобождению Мелитополя

Українські, а також іноземні військові експерти та чиновники розходяться в думці щодо нового контрнаступу ЗСУ та деокупації Мелітополя. 

Нещодавно колишній голова Служби зовнішньої розвідки, генерал армії України Микола Маломуж висловив припущення про те, що Сили оборони зможуть дійти до Мелітополя вже навесні-влітку цього року. А ось журналісти CNN дали інші прогнози. 

У США вважають, що Україна у 2024-му році працюватиме над зміцненням своєї оборонно-промислової бази та відновлюватиме ЗСУ, очікуючи на "великі бойові дії у 2025 році". Ймовірно, росія теж.

У зв'язку з цим від західної підтримки безпосередньо залежить, чи протримається наша держава до нового контрнаступу. Зокрема, чи будуть у нас системи ППО та артилерійські боєприпаси.

— Ще одна спроба великого контрнаступу з боку України з метою розбити російські сили в південному окупованому місті Мелітополь, найімовірніше, відбудеться щонайменше за два роки, сказав американський військовий посадовець, який перебуває у Європі, і що американські та західні офіційні особи не очікують, що ані Україна, ані Росія здобудуть значні перемоги на полі бою у 2024 році, — пишуть журналісти.

Нині ж обидві воюючі сторони надто виснажені. Можливо, наступного року ситуація зміниться, ну, а поки що росія завдає масових ударів по українським населеним пунктам, знищуючи цивільну інфраструктуру та вбиваючи мирних жителів. Україна, своєю чергою, шукає способи мобілізувати людей, щоб поповнити лави ЗСУ.

Допомога від США критично важлива для України. Але, якщо наша країна все ж не отримає коштів від західних партнерів, у короткостроковій перспективі це не стане критичним, кажуть в американській розвідці. Річ у тім, що росія намагається перегрупуватися, і це дає ЗСУ можливість виграти час. А ось у довгостроковій перспективі кремль може наростити постачання зброї з Ірану і Північної Кореї.

Європа теж, на жаль, починає відмовлятися від виділення певної допомоги. Але ж масштабні операції Сили оборони здійснюють саме західною зброєю.

Американські та західні розвідники вважають, що війна Росії в Україні, найімовірніше, триватиме ще досить довго. Оцінки різняться, але практично всі вони припускають, що бойові дії триватимуть не менше двох років. У приватних розмовах деякі американські та західні чиновники кажуть, що бойові дії можуть тривати ще до п'яти років.

Джерело

Новини України