У Полтаві занурювалися у Ворсклу, хто відзначає Водохреще за юліанським календарем

За інформацією: Суспільне Полтава.

Водохреще. Фото: Суспільне Полтава

У Полтаві 19 січня відзначили Водохреще ті віряни, які залишилися на юліанському календарі. Рятувальники також чергували біля водойм, де занурювались люди. В обласному центрі облаштували одне місце – перший міський пляж.

Про це Суспільному розповів начальник міської комунальної установи "Рятувально-водолазна служба" Євген Савчук.

У Полтаві занурювалися у Ворсклу. Фото: Суспільне Полтава

"Купатися приїхав саме сьогодні, 19 січня, як зазвичай, бо воно (Водохреща – ред.) було саме 19 січня. Я не розумію, чому перевели його на шосте. Постійно було це було так. І це для мене принципово, тому що сьогодні в мене день народження. І скільки я себе пам’ятаю, я купаюся 19 січня. І поки я буду живий, я буду купатися саме 19 січня, а не 6 січня", — сказав місцевий житель Олександр Ухаш.

У Полтаві занурювалися у Ворсклу, хто відзначає Водохреще за юліанським календарем. Фото: Суспільне Полтава

19 січня біля водойми чергуватимуть фахівці установи з 6:00 до 20;00.

"Завжди так було, 19 січня – це Водохреща. Це православне свято. Традиції не змінити. Це традиції, а не календар. По-перше, це я для себе загартовуюсь, а не тільки 19 числа. Для мене це пірнути, подумати про хороше, поїхати працювати і сходити до церкви. Я стараюся за можливості раз на місяць, раз на два місяці просто пірнути. Плюс загартовуватися вдома треба. Якщо просто так приїхати пірнути – то теж треба це підтримувати", — сказав місцевий житель Микита Лоперов.

Що відомо про святкування Водохреща

Цьогоріч у Полтавській області Богоявлення, яке в народі називають Водохрещем, відзначали 6 січня. Це було вперше після переходу Православної церкви України на новоюліанський календар.

Новини України