У Вінниці зафіксували найнижчу температуру за останні 5 років

Температура повітря, яку відчувають вінничани з початку тижня, була зафіксована приблизно у першій декаді січня 2019-го року

У Вінниці зафіксували найнижчу температуру за останні 5 років

На Вінниччині почало сніжити з ночі 7 січня. 8 січня вранці сніговий покрив на території Вінниччини уже становив 6-10 см, у крайніх південних районах менше – від 2-3 см. Температура знижувалась починаючи з сьомого на восьме число.

Про це Вінниця.info розповіла начальник відділу сектору агрометеорології Вінницького обласного центру з гідрометеорології Марія Кощавка.

«Зима почалась зненацька, але синоптики передбачили ці погодні умови. 5 січня була надана оперативна інформація про те, що погодні умови ускладняться і буде випадання снігу, хуртовини та зниження температури», — каже Марія Кощавка.

За її словами низька температура повітря, яка спостерігається з 8 січня, востаннє на Вінниччині була зафіксована приблизно у першій декаді січня 2019-го року.

Максимальна температура зафіксована у 2023 році в першій декаді січня — 15 градусів тепла. У 2022 році було 11 градусів тепла.  У центрі з гідрометеорології кажуть, за більш, як 80 років такої високої температури не спостерігалося.

«Цього року, 8 січня, вранці було зафіксовано на території області 11-13 градусів морозу. Найхолодніша ніч у була з 8-го на 9-те, а учора вранці, 9 січня, мінімальні температури були 16-19 градусів морозу. На поверхні снігу або грунту температура знижувалася до 22-23 градусів», — каже Марія Кощавка.

На сьогодні, 10 січня, висота снігового покриву становить від 6 -11 см.

Те, що це надзвичайна ситуація зі сніговим покривом, у центрі гідрометеорології сказати не можуть, адже це не настільки багато, як до прикладу у 2012 році.

«Найвища висота снігового покриву у Вінниці зареєстрована 20 березня 1964 року — 44 см.  У лютому 2012 було зафіксовано 35 см, у грудні цього ж року — 36 см. Приблизно така ситуація, як зараз, була 23 листопада 2022 року по території області. Тоді висота снігу становила від 1 см до 20-ти. 20 см було у Хмільнику, у Вінниці – 6, у Козятинському районі — 13, у Жмеринці – 15, а у Гайсині та південніше взагалі не було приблизно, як і на сьогодні», — додала Марія Кощавка.

Нагадаємо, Вінниця.info розповідала раніше, протягом трьох днів 8-10 січня визначено І (жовтий) рівень небезпечності погодних умов. 

Вінниця.info

Джерело

Новини України