У Прилуках чотири мами другокласників звинувачують вчительку у булінгу: що про ситуацію кажуть у школі та інші батьки

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Олеся Люлько. ФОТО: Суспільне Чернігів

Жінка розповіла, що починаючи із жовтня минулого року її дитина відмовляється ходити до школи й пояснює це так:

"Дитина сказала, що мене вчитель бере сильно за голову, за косичку і максимально сильно втискає в стіл, додаючи, що вона двієчниця, оскільки в математиці вона не розуміється. Для мене це треш".

Юлії Жураковській її син Роман також розповідав про фізичний і моральний тиск з боку вчительки.

"Що він отримував по потилиці від вчительки. Вона його била рукою по голові. Дуже часто від таких же самих її фізичних, так сказати, методів виховання, потерпає його однокласник. І, коли вона його б’є, то моєму сину дуже страшно в цей момент. Моїй дитині казали, що він придурок, коли він не зміг написати умову до задачі із математики", – говорить Юлія Жураковська.

Юлія Жураковська. ФОТО: Суспільне Чернігів

Оксана Горносталь розповіла, як почула від сина Михайла, що одного разу його забули на шляху до укриття під час повітряної тривоги. В інші рази класна керівниця присоромила його за смартгодинник, який він взяв до школи зі згоди батьків та змусила торкати себе під одягом.

"Поспішали до підвалу під час повітряної тривоги, прийшли туди і вчителька почала розповідати, що вона поспішала, що їй було дуже жарко: "Ось подивіться, як я вспотіла" і запросила мого сина потрогати її під светром. Йому було страшно відмовитися, він думав, що на нього накричать і він це зробив через силу. Їм часто говорить вчителька, що вони не мають права розповідати щось про неї, те, що вона робить чи каже. Вони мають розповідати тільки про себе, те що вони роблять в класі", – каже Оксана Горносталь.

Оксана Горносталь. ФОТО: Суспільне Чернігів

Чотири мами учнів 2-А класу заявили адміністрації ліцею про булінг. Дві родини мають статус внутрішньопереміщених. Про намагання поговорити з вчителькою самостійно кажуть так:

"Ми б з нею домовилися, якби був якийсь діалог. Але вона зовсім не хоче йти на контакт, не визнає своїх помилок. Але діти не можуть всі брехати одне і те саме", – говорить Оксана Горносталь.

Олеся Люлько розказує:

"Я після уроків випадково зайшла через роздягальню взяти тривожну валізку дитини перевірити. І те, що почула під класом, у мене шок від крику, ґвалту і ситуації, в якій знаходилися діти. Це стрес. Як я можу доказати ще, коли слова дитини я маю перевірити. Багато дітей мовчить".

Ліцей №7 у Прилуках. ФОТО: Суспільне Чернігів

15 грудня Олеся Люлько провела запис уроку під дверима класу. Ось уривки записаного:

"Дак це не видно що написано?! Ану, глянь мені в очі. Я тобі покажу характер. Ти мені надоїв. Твоє хамство вже зашкалює. Ти учень. Безсовісний. Ти не зрозуміла, яким ти місцем читаєш? Іди звідси"."Ти мені тут коники мочиш. Щось не так? Ти мені якісь претензії пред’являєш? Своїй голові пред’являй претензії. Ти не розумієш, хто ти, а хто я?

Що про цю ситуацію кажуть у школі та інші батьки

4 січня у класі провели батьківські збори, заслуховували аудіозаписи. Батьки 20 дітей прийняли сторону вчительки та написали звернення на її підтримку до директора та управління освіти.

"Це потужна школа, це гарний педагог. Нічого ніхто поганого про цього вчителя, значна більшість батьків не може нічого сказати. Якби це дійсно було, якби це відбувалося з нашими дітьми, в першу чергу, знали би батьки. Ми в шоці і не розуміємо, що це такий заколот", – говорить голова батьківського комітету 2-А класу Наталія Ведмідська.

Наталія Ведмідська. ФОТО: Суспільне Чернігів

Жінка розповіла: ця ж учителька навчала її старшого сина, а нині восьмирічна донька пише листи в її підтримку.

"Дітей не підробиш, дітей не підкупиш, їх любов не можна штучно створити. Кожен ранок батьки йдуть і бачать, як вона їх обнімає. Да, вона вимоглива, да, в неї є свій порядок, але ми знали, куди віддавали своїх дітей. Дисципліна, а що вони хотіли?", – каже Наталія Ведмідська.

Директор ліцею №7 Володимир Зуб говорить:

"Так, я з нею, можливо, і говорив на цю тему: підвищення тону голосу. Але я знаю, чому так людина ця говорить. Вона просто починає переходити на такий емоційний, а в неї голос дуже поставлений. От і все. Одним батькам, це здається крик, а іншим все нормально".

Володимир Зуб. ФОТО: Суспільне Чернігів

Директор ліцею №7 Володимир Зуб розповів, що поговорити з самою вчителькою зараз не можна – вона перебуває на лікуванні. Її коментар Суспільне готове надати у наступних випусках.

Зі слів Володимира Зуба, 5 січня отримав звернення від чотирьох батьків, на основі якого провели засідання комісії з розгляду випадків булінгу. Там визнали, що ознаки булінгу в ситуації, що склалася, відсутні, та будуть моніторити мікроклімат у даному колективі.

"Побачу, як буде реагувати поліція, відповідно до законодавства, тоді я буду реагувати так, як воно є. Я не можу сказати вам зараз, якщо вчитель зараз на операції і дізнається, то буде загострення. Я не можу говорити, що зараз, які б я міри прийняв. Якщо ці міри будуть (запит буде десь з органів чи поліції) я надам", – каже Володимир Зуб.

Заявниці із рішенням комісії не згодні та звернулися до поліції. Там Суспільному повідомили, що відомості до подію внесли до єдиного обліку заяв та повідомлень та нині встановлюють обставини події.

У разі підтвердження інформації, вчительку буде притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 173 із приміткою 4 КУ "Про адміністративні правопорушення: булінг, цькування учасника освітнього процесу". Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів або громадські роботи від 20 до 40 годин.

Новини України