Гроші на харчування і додаткові вихідні залишаться: в центрі крові у Чернігові перейшли на безоплатне донорство

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Медична директорка закладу Ірина Зуб. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами Ірини Зуб, це стосується донорів, які здають цільну кров та її компоненти. Виплати, передбаченні на харчування, при цьому залишаються. Також зміни не торкнулися додаткових вихідних, які передбачені для донора в день здачі та ще один додатково до відпустки.

"Після донації донор отримує або це обід, або, в нашому випадку, це гроші – компенсація на харчування. І це не треба плутати з оплатою саме за кров і компоненти. Ця норма є, вона існує, донор отримає 45 гривень 88 копійок у 2024 році".

Донори в обласному центрі крові. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами медичної директорки, практика безоплатного донорства є поширеною в усьому світі.

"Донорство є добровільним безоплатним актом здачі крові. І це дуже важливо, тому що саме в такому випадку донорство вважається найбільш безпечним, тому що, коли є зацікавленість в оплаті, тоді є привід донору щось, можливо, недоказати. А в випадку безоплатного добровільного донорства його ніхто не примушує до цього".

Донори в обласному центрі крові. ФОТО: Суспільне Чернігів

За інформацією завідувачки відділу заготівлі крові та її компонентів Ганни Єременко, раніше безоплатні донації цільної крові були досить поширеними. Процедура донації компонентів займає більше часу і донорів викликають на замовлення, тому для цієї категорії грошова оплата була додатком стимулом. Тепер в центрі прогнозують, що пошук може ускладнитися.

"Тромбоцити день на день. Вранці замовили, ми в цей день маємо виконати процедуру і в цей же день передати компоненти в заклад охорони здоров'я. Відповідно, через це є складність пошуку донорів, бо треба відірвати людей від роботи, треба покликати їх на процедуру, щоб вони витратили цей час на обстеження, на саму процедуру, яка триває, як мінімум в чотири рази довше звичайної донації".

Завідувачка відділу заготівлі крові та її компонентів Ганна Євременко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Так від початку повномасштабного російського вторгнення Микола Панічевський постійно відвідує центр крові у Чернігові. Цього разу він здавав тромбоцити для обласної дитячої лікарні.

"Взагалі телефонують за потреби — от сьогодні зранку зателефонували та сказали : приїжджайте і здавайте. Ось я тут".

Донор Микола Панічевський. ФОТО: Суспільне Чернігів

Микола Панічевський розповідає, скасування оплати за кров та її компоненти не впливає на його бажання бути донором.

"Коли отримував кошти, я їх донатив на армію. Ну а тепер донатити буду з інших джерел".

Апарат для збору тромбоконцентрату. ФОТО: Суспільне Чернігів

Як розповідає завідувач гематологічного відділення обласної дитячої лікарні Єгор Павленко, в середньому за 2023 рік вони зробили близько 180 переливань крові та її компонентів.

"Це йде мова як про тромбоконцентрат, так і про еритроцитарну масу, про збіднені лейкоцити, про плазму. Є у нас такі дітки, які із не онкопатологією також потребують певних трансфузій. Це і постопераційні моменти, це і посттрансплантаційні моменти. Тобто дуже багато опцій, які перекриваються саме завдяки центру переливання крові".

Завідувач гематологічного відділення обласної дитячої лікарні Єгор Павленко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Тепер, щоб заохотити людей, центр крові домовився про співпрацю з Червоним Хрестом, який надаватиме продуктові набори для донорів, що здають компоненти.

Голова Чернігівської обласної організації товариства Червоного Хреста України Наталія Силенок каже:

"Ця робота розпочалась з січня цього року і, я думаю, буде тривати, поки є потреба в цьому, ми будемо допомагати й підтримувати людей, які здають кров.

Голова Чернігівської обласної організації товариства Червоного Хреста України Наталія Силенок. ФОТО: Суспільне Чернігів

Також команда Суспільного звернулася за розширеним коментарем щодо змін до законодавства і ситуації з донорством крові у всій країні до Українського центру трансплант-координації. Їхню позицію ми готові опублікувати в наступних матеріалах.

Видача продуктових пакетів після здачі компонентів крові. ФОТО: Суспільне Чернігів

Новини України