Три тисячі оглянутих жінок, 500 виявлених патологій: до віддалених сіл Чернігівщини виїжджають гінекологічні бригади

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Жителька села Старосілля на Городнянщині Людмила Бебко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Село Старосілля на Городнянщині розташоване за 12 кілометрів від Сеньківки, що межує одночасно з Росією та Білоруссю.

Під час повномасштабного вторгнення у лютому-березні 2022 року Старосілля на місяць окупували російські війська, кажуть місцеві жителі. Зараз тут проживає понад 170 людей. Виїжджають за межі своєї громади рідко.

"Бояться з дому їхати кудись. Тут, на місці, простіше", – говорить Людмила Бебко.

Місцева жителька Олена Клєщ розказує:

"Там черга, там холодно, довго чекати. Це ж добре, якщо якась попутка , якщо що, коли маршрутка пізно. А так, що ці мобільні групи придумали – це ж дуже добре".

Жителька села Старосілля на Городнянщині Олена Клєщ. ФОТО: Суспільне Чернігів

Як розповідає медична директорка Чернігівського пологового будинку Галина Леник, проєкт виїзних мобільних бригад лікарів-гінекологів працює з весни 2023 року. Цьогоріч його дію продовжили, аби якомога більше жінок з віддалених громад Чернігівщини могли отримати безкоштовну комплексну медичну допомогу.

Виявляють патології жіночої статевої системи й інші захворювання

"За минулий рік ми зробили 161 виїзд і мобільні бригади оглянули більше трьох тисяч жінок: 3 224 жінки. 60% жінок – протягом двох років взагалі не оглядалися акушером-гінекологом. Десь 20% жінок – останніх п'ять років не оглядалися. 65% жінок – три роки не були на УЗД обстеженні. А 10% жінок, які оглядають бригади, взагалі ніколи не проходили ультразвукове дослідження, а це ж такий сучасний метод у діагностиці захворювань", – каже Галина Леник.

Медична директорка КНП «Пологовий будинок» ЧМР Галина Леник. ФОТО: Суспільне Чернігів

За увесь час роботи мобільних бригад у громадах виявили близько п’яти сотень патологій у жінок різного віку, каже акушерка-гінекологиня Людмила Поснєва.

"Частіше всього це патологія шийки матки, патологія ендометрія, порушення менструального циклу, ендеметриози, порушення пов'язані з клімактерієм. Також бувають, звичайно, і генітальні пролапсиГенітальний пролапс – випадіння або опущення тазових органів (матки, передньої та задньої стінки піхви)., бо багато жінок мають вік – це 55-60 років", – говорить Людмила Поснєва.

Акушерка-гінекологиня Людмила Поснєва. ФОТО: Суспільне Чернігів

Якщо виявляють захворювання, пацієнтку скеровують на дообстеження до відповідних медичних установ.

"Ми відслідковуємо тих жінок, які звертаються за допомогою. І 70%, і 70-76% жінок –оздоровлено. Після того, що виявляється патологія жіночої статевої сфери, у нас у бригадах є тести: на виявлення цукрового діабету (тобто жінок лікарі обстежують), на інфекції, які передаються статевим шляхом", – каже Галина Леник.

Місцева жителька Людмила Дорошенко каже:

"Бажано, щоб не лише гінекологи були, а й інші лікарі, бо ми з села не кожного дня можемо поїхати. І в нас, у Городнянському районі, якщо, наприклад, треба пройти рентген, треба по два дні їздити, бо дуже великі черги. Так само і аналізи проходити. В нас дуже багато людей пенсійного віку, так щоб приїздив і кардіолог, і сімейні лікарі, і терапевт".

Жителька села Старосілля на Городнянщині Людмила Дорошенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Протягом місяця мобільні бригади продовжать працювати на Городнянщині.

Новини України