Барикади, нічні чергування та поліція: чому віряни не можуть поділити храм у Ладижині

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Суспільне Вінниця

Водночас священник УПЦ Євген Воробйов каже, що до ПЦУ вирішила перейти територіальна громада, а не релігійна. Тож оскаржує це рішення у суді.

"Все надано в суди. 29 грудня суд призначив відкрити кримінальне провадження по цій справі. Релігійна громада, скільки б не було б людей, це ті, хто ходять до цього храму десятиліттями. 2016 року голова Вінницької ОВА передав храм у право власності релігійній громаді УПЦ Тульчинської Єпархії. Ми живемо в правовій державі, де все повинно вирішуватись не силою, а законом", — вважає Євген Воробйов, настоятель Свято- Казанського храму УПЦ м. Ладижин.

Фото: Суспільне Вінниця

З 28 грудня вікна та двері храму були заварені та закладені блоками. Так парафіянин УПЦ відреагували на те, що церква перейшла до ПЦУ. 9 січня останні вперше зайшли у будівлю.

"Спробували спочатку провести переговори, але порозуміння не було. Вони забетонували, заблокували церкву. Нас туди не пускали", — розповів місцевий житель Олександр, який підтримує ПЦУ.

Фото: Суспільне Вінниця

"Ми ночували та чергували в храмі. Помолились і відпочивали. Потім стали трактори вибивати двері. Нас виволокли звідти й усе. Нас було 7 людей. Перехід в ПЦУ неможливий — батюшка дає присягу. В нас Онуфрій, ми не належимо до Росії", — сказала парафіянка УПЦ Тетяна.

Дві доби біля храму чергує поліція. Про це Суспільному розповів очільник Гайсинського відділку поліції Максим Іллєшов.

"Наразі відбувається охорона громадського порядку силами Гайсинського РУП ГУНП, а також роти поліції особливого призначення. Всі повідомлення, які надійшли, зареєстровані на облік. По них проводиться перевірка. Були тілесні ушкодження, самоуправство. Всі двері в храм наглухо заварені, що вікна, що зверху вікна, що бокові двері. Не дай Боже, пожежа, небезпека, люди не зможуть повтікати", — зазначив Максим Іллєшов.

Фото: Суспільне Вінниця

Те, що храм із 22 грудня 2023 року у підпорядкуванні релігійної громади ПЦУ Суспільному підтвердив начальник обласного управління у справах релігій Ігор Салецький.

"Громада має юридичну документацію, має керівника, установчі документи, документи на право власності, тому будь-яка особа не може перешкоджати діяльності", — пояснив Ігор Салецький.

Фото: Суспільне Вінниця

"У грудні ми прийшли в храм дати документи священнику. Нас не пустили — сталася сутичка. Почали (парафіянин УПЦ — ред.) задувати газом, бити палками хлопців-ветеранів. З нашого боку сила не застосовувалася. Ми запропонували перейти з УПЦ в ПЦУ і далі правити в храмі, на що отримали відмову. Почалась колотнеча між релігійними громадами. Ми не хотіли вирішувати все силою", — розповів голова парафіяльної ради Михайло Бондаренко.

Фото: Суспільне Вінниця

Михайло Бондаренко разом з іншими вірянами, священником ПЦУ Філаретом та поліцією відучора, 9 січня, не полишають церкву. За словами отця Філарета, коли потрапили в середину, найбільше вразив не безлад, а російська література та царські ікони.

"Ми побачили антимінспосвячена хустина із зашитою частинкою мощів святих на престолі в православних церквах. на престолі, який благословляється настоятелем. Там написано: "настоятель московський". Написано, що то є Московський патріархат. Вся література видавництва міста Москва. Книги старшого покоління і сучасні — російської православної церкви. Є ікони царя Олександра, царської родини, адмірала Ушакова, грамоти, де написано Московський патріархат. Поки будуть московські церкви — доки буде війна, наші хлопці гинутимуть, литимуть свою кров за нашу незалежність. Людям треба відкрити правду", — каже священник ПЦУ Філарет.

Фото: Суспільне Вінниця

"На даний час ми очікуємо настоятеля даного храму. Ми не заперечуємо, щоб сюди ходили люди, але щоб люди підтримували православну церкву України", — додав голова парафіяльної ради Михайло Бондаренко.

Суспільне стежить за розвитком подій навколо Свято-Казанського храму в Ладижині. Чим завершиться конфлікт, розповімо у наступних публікаціях.

Новини України