Миші гинуть протягом декількох днів: у Чернігові розробили препарат, який військові використовують у бліндажах

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Військовослужбовець 1 окремої танкової Сіверської бригади з позивним «Тедді». ФОТО: 1-ша Сіверська ОТБР

Нині, каже "Тедді", мишей стало менше: допомогли коти та мишоловки:

"Зараз ситуація більш-менш стандартна. Трохи бігають".

Препарат від чернігівських науковців

Отруту для боротьби з мишами розробили фахівці інституту мікробіології у Чернігові. "Антимишин" – бактеріальний препарат, над яким вони працювали вісім років, каже завідувачка лабораторії пробіотиків Наталія Кравченко. Він заражає мишей тифом. З її слів, одна миша, яка з’їла отруту, заражає решту колонії гризунів.

"Наприклад, якщо одна миша десь з’їла цього препарату і принесла у свою колонію (і, чим більша та колонія, тим краще) – вони забруднюють при цьому ті корми, які вони туди назносили, те насіння своєю слиною, своїми фекаліями. Решта мешканців цієї колонії, поїдаючи ці корми, заражаються", – пояснює Наталія Кравченко.

Завідувачка лабораторії пробіотиків Наталія Кравченко. ФОТО: Суспільне Чернігів

З її слів, препарат безпечний для людей, свійських тварин і, на відміну від хімічних препаратів, не накопичується в ґрунті та діє лише на мишей.

"Щодо хімічних препаратів, то вони є патогенними і для мишей, і для людей, і для тварин. Їх застосування потребує певної обережності", – каже Наталія Кравченко.

Препарат викликає в мишей крововиливи у шлунково-кишковому тракті, через що гризуни гинуть протягом одного-двох днів.

"Найбільше вони вражають мишей. Вони гинуть швидко і від невеликої дози. Якщо ж ми візьмемо криси, то тут треба велика доза і загибель їх десь на рівні 30-40%, тобто невелика. Але також діє, якщо доза велика, якщо цю дозу гризун з’їсть побільше", – говорить Наталія Кравченко.

Миші, на яких випробують препарати чернігівські науковці. ФОТО: Суспільне Чернігів

З її слів, перші партії препарату в них вже закуповували волонтери – відправляли бійцям на фронт. На невеликих ділянках, таких як бліндаж, "Антимишин" можна покласти в паперовий пакет або ящик з отвором у місцях скупчення.

"Якщо вони з’їли, то докладаємо ще, поки препарат не залишиться цілим. Тоді ми вже можемо сказати, що на цій ділянці чисельність якимось чином контрольована", – пояснює Наталія Кравченко.

Новини України