Поляки погрожують блокадою одного з ПП на кордоні

Поляки погрожують блокадою одного з ПП на кордоні

Польські фермери погрожують знову заблокувати пункту пропуску Медика — Шегині

Фермери планують 4 січня відновити блокування прикордонного переходу з Україною Медика — Шегині.

Польські фермери погрожують знову заблокувати прикордонний пункт пропуску Медика- Шегині. Відновити протест на кордоні можуть вже в четвер, 4 січня. Про це повідомляє РАР з посилання на лідера протестувальників Романа Кондрува.   За його словами, страйкарі відновлять протест, якщо не отримають письмових гарантій щодо виконання їхніх вимог. Сьогодні, 3 січня, мають відбутися переговори щодо вимог протестувальників. 

Польські фермери висувають три головні вимоги до польського уряду:  

  • здійснення доплат до закупівельних цін на кукурудзу, які вони вважають в регіоні занизькими;
  • продовження на 2024 рік програми надання низькопроцентних кредитів аграріям, які було запроваджено у зв’язку з напливом українського збіжжя на польський ринок;
  • збереження ставки аграрного податку, який планується підняти у 2024 році, на рівні 2023 року.

  «Ми хочемо отримати такі запевнення в письмовій формі. Я буду обговорювати це в середу (3 січня — ред.), зокрема, із заступником міністра сільського господарства Стефаном Краєвським… Для нас важливо, щоб ми отримали письмове запевнення, що наші вимоги будуть виконані. Якщо міністр не може дати такого запевнення, нехай це напише прем’єр-міністр», — заявив Кондрув.   Крім того, він зазначив, що вже спілкувався з поліцією та кризовою групою, яка супроводжує конфлікт на кордоні. А тому, заявив, що  «все готово для подовження протесту».   Нагадаємо, польські фермери розпочали свій протест 23 листопада, а завершили блокування пункту пропуску Медика — Шегині 24 грудня.

Джерело

Новини України