«Пішли подивимося чи живі сусіди». Мешканці Юнаківської громади розповіли про обстріл РФ

За інформацією: Суспільне Суми.

Фото: Суспільне Суми

Снаряд проломив дах, стелю та розламав підлогу у будинку літнього подружжя. У сусідніх будинках вибиті вікна та посічені уламками паркани.

Фото: Суспільне Суми

Фото: Суспільне Суми Чуємо зашелестіло, а тоді як гепнуло, клубок іскри, диму. Попадали там з дідом у коридорі, хто знає, що робити. Тоді вже вийшли на вулицю. Проводи лежать усі. Сусід з тієї сторони кричить: пішли подивимося до сусідів чи вони живі чи ні. Марія, місцева жителька

Загалом, внаслідок обстрілу пошкоджені п’ять будинків. У найбільш зруйнованому жило подружжя пенсіонерів, розповідає їх сусідка пані Наталія. Жінка нині у лікарні, а господар тимчасово живе у знайомих, бо ні електрики, ні газу у будинку немає.

Він був у залі, а жіночка, що хворіє, вона була в спальні. Він контужений, він одразу не розумів, сказала Наталія Кисільова.

Допомагав рятувати пенсіонерів її чоловік Олександр. Його самого, згадує, після того, як встиг сховати сина, вибуховою хвилею закинуло до льоху.

Фото: Суспільне Суми Ломом зривали двері, тому що вони не відкривалися вже у сусіда. Сусід був що в шоці, а що контужений. Він не розумів що він робить і почали тушити, бо почала горіти стеля. Олександр Кисільов

Сам чоловік працює електриком у селі громади, яке межує з Росією, каже вже двічі мав контузії.

Фото: Суспільне Суми

Фото: Суспільне Суми Ну а що робити, люди живуть, треба пособляти. Страшно, не страшно, а треба. Що робити? Олександр Кисільов

Мешканцям пошкоджених будинків надають допомогу від громади та залучають благодійні фонди, розповіла голова Юнаківської громади Олена Сіма.

Фото: Суспільне Суми

За час повномасштабної війни російські військові зруйнували або частково пошкодили понад 140 будинків, магазини та дитячий садок. Аби частково відшкодувати збитки людям з бюджету громади виділили у 2023 році 1 млн 140 тисяч гривень. Загалом, за час повномасштабної війни, за інформацією голови, виїхало близько 40% населення, частина – повертається додому.

Фото: Суспільне Суми У погріб біжимо, у хаті падаємо, де прийдеться там і падаєш. З дітьми виїжджають, діти ж бояться, це ми сидим та і все, живемо далі. Тільки ж віримо у перемогу, ми ж надіємось все буде добро перемагати. Юрій Хаєцький, місцевий житель

Новини України