За показником жорсткості вода із Бердівського водосховища майже в 10 разів гірша за дніпровську — новини Бердянська

Показники якості води оприлюднили на офіційних ресурсах БМВА

Аналізи оприлюднено по п’яти показникам: загальна жорсткість, каламутність, забарвленість, залізо загальне і запах. По 4-м з 5-ти показників вода із Бердівського водосховища гірша за дніпровську з Каховського водосховища. Порівняння проведено за показниками якості води з Каховського водосховища станом на січень 2022-го, з Бердівського водосховища — станом на січень 2023-го.

Крім того, в окупованому Бердянську рівень споживання води значно виріс, в порівнянні з довоєнним періодом. Так, сьогодні обсяг поданої в місто води нараховує 28 тис.м.куб., тоді як до війни цей показник складав 17 тис.м.куб. на добу. Таке зростання в Бердянській міській військовій адміністрації пояснюють з втратами води в мережах через велику кількість аварій.

За наведеними даними пориви в мережах також зросли в умовах окупації. Для прикладу наводяться порівняльні показники за листопад 2022-го — 43 аварії, листопад 2023 — 145 аварій.

Згідно з державними санітарними нормами України, максимально допустима жорсткість питної води становить 7 ммоль/дм³. Нормальною вважається жорсткість води приблизно 3-4 ммоль/дм³. Воду з жорсткістю 35,4 мг-екв/л, як у вашому прикладі, можна вважати дуже жорсткою, оскільки це значення набагато перевищує максимально допустимий рівень. Висока жорсткість води може призводити до негативних наслідків для здоров’я, таких як сухість шкіри, ламкість волосся, а також може спричиняти утворення каменів у нирках і жовчному міхурі. Також це може бути причиною швидкого утворення накипу на побутових приладах​ — джерело.

Бердянське водосховище, розташоване в Бердянському районі за 25 кілометрів від міста Бердянська, було збудоване у 1954 році. Його основною функцією є постачання водою міста Бердянська

Джерело

Новини України