Бюджет поменшав удвічі. Голова громади з Кіровоградщини про те, чи вистачить селу грошей без «військового» податку

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Фото ілюстративне: Pixabay

У громад забрали ПДФО з зарплат військових. З 1 жовтня 2023 року ці гроші йдуть до бюджету держави замість громади. На 2024 рік бюджет в Аджамській сільській громаді Кропивницького району Кіровоградської області зменшився удвічі порівняно з торішнім.

За словами голови громади Тетяни Зайченко, плани на 2024 рік складають 40,8 мільйона гривень. У 2023 році було 80,3 мільйона. Загалом на фронті воюють майже 400 жителів громади. Якби не новий закон, то громада б з їхніх зарплат мала 6,6 мільйона до кінця 2023 року. Але в Аджамці все одно збережуть свої головні витрати. Якщо треба буде економити, то це зроблять на спорті й молодіжних програмах.

"Звичайно, різниця суттєва. Але все ж таки ми підійшли до формування бюджету 2024 року виважено. Ми розподіляли гроші на прямі захищені видатки — у першу чергу ті, які потрібні, щоб забезпечити життєдіяльність громади. Це енергоносії, зарплати, харчування, соціальний захист і, звичайно, наші зобов'язання по договорах, які ми повинні виконати. Це ті самі ремонти укриттів, шкіл, дахів. Ці договори вже укладені, і тому вони будуть продовжені й завершені у 2024 році. Є також благоустрій громади. З нас цієї відповідальності ще ніхто не знімав", — розповіла Тетяна Зайченко.

Зі слів Тетяни Зайченко, за два останні роки понад 27 відсотків бюджету громади йшло на підтримку військових, переселенців та інші потреби, викликані саме війною. Загалом ця сума з початку повномасштабної війни перевищила 43 мільйони гривень. Наприклад, громада мала договори з чотирма військовими частинами й прямо переказувала їм гроші, коли ті просили. На це за два роки витратили торік понад 17 мільйонів гривень. Це все було у вигляді окремої субвенції.

Водночас громада окремо, поза договорами з військовими частинами, купувала техніку й амуніцію для армії. На це за два роки пішло 1,5 мільйона.

Також бійцям при пораненнях і їхнім родинам виплачують по 10 тисяч гривень. На це за два роки витратили понад мільйон. Сюди ж входять і виплати онкохворим (10 тисяч дорослим і 20 — дітям) та інша допомога людям.

Останні два напрямки (купівлю техніки й виплату допомог) збережуть і на 2024 рік.

"І ось якраз оці соціальні гарантії, а в першу чергу нашим захисникам, ми залишаємо і будемо дивитися в наших можливостях нашого бюджету. Щоб усе ж таки допомагати і в 2024 році", — сказала голова громади.

Ті ж гроші, які громада раніше переказувала військовим частинам на їх прохання, тепер у розпорядженні держави.

"Військові частини відразу отримували від нас ці кошти і відзразу могли їх реалізовувати. Ми реагували швидко. І коли до нас було звернення, то ми навіть коригували і збирали постійні комісії раніше сесії, щоб розглянути ці важливі питання і в першу чергу забезпечити наших захисників. А на сьогодні, я так розумію, у військових частин буде певна процедура — звертатись за допомогою до Міністерства оборони. І там уже вони будуть отримувати фінансування", — говорить Тетяна Зайченко.

Громадам, яким бракуватиме грошей, держава обіцяє "дотацію вирівнювання". Також передбачені субвенції — освітня й для тих територій, які постраждали від обстрілів (Аджамська громада з таких). Ще частину грошей в Аджамській громаді планують отримати з залишків минулого року.

"Суми, яка запланована на покриття усіх видатків, не вистачає. Тому ми розраховуємо, що ще частину дефіциту бюджету буде закрито залишками, які сформуються на 1 січня за рахунок усіх податків. З них будуть закриватися такі видатки, як харчування, соціальний напрямок".

Новини України