Якими змінами в інфраструктурі та архітектурі вінничанам запам’ятається 2023 рік

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Колаж зі світлин Суспільного. Фото: Суспільне Вінниця

З кожним роком Вінниця змінюється й набуває нових обрисів: реконструюють вулиці та будинки, встановлюють пам'ятні знаки та створюють нові мурали. Наприкінці року Суспільне згадує, які зміни в інфраструктурі та архітектурі міста відбулися у 2023 році.

Стела пам’яті біля Будинку офіцерів

Монумент – 29 білих птахів, що здіймаються в небо, встановили цьогоріч між Будинком офіцерів та Ювілейним у пам'ять про загиблих внаслідок ракетних ударів Росії по центру міста.

Офіційне відкриття стели пам’яті. Фото: Суспільне Вінниця

Офіційне відкриття стелли відбулося 14 липня у річницю теракту. Птахи — символізують душі 29-ти невинних людей, чиї життя обірвали російські терористи. Навколо пам’ятника – 29 сакур, які висадили рідні загиблих.

Реставрували площу Шевченка

Цьогоріч у Вінниці оновили площу Тараса Шевченка у центрі міста. Вартість робіт обійшлася у майже 8 мільйонів гривень. На ділянці встановили стіну пам’яті зі світлинами загиблих на війні земляків, висадили дерева, квіти та встановили нові лавки.

Працівники «зеленбуду” разом з учнями технічного ліцею висаджують квіти на площі Шевченка у пам’ять про загиблих оборонців.Фото: Суспільне Вінниця

Також на території встановили флагшток, дзвін та інтерактивну стелу з LED-екраном. Облаштували додаткове освітлення, Wi-Fi та висадили дерева і кущі. Реконструкцію закінчили напередодні Дня Незалежності України.

Востаннє реконструкцію площі Шевченка проводили 2014-го. Тоді тут зірвали старі бетонні плити, натомість поклали бруківку, встановили лавочки та ліхтарі. Облаштували художню галерею просто неба, засіяли газони та квітники, встановили ґрунтові світильники. Тодішня реконструкція коштувала бюджету громади майже 5 млн. грн.

Відкриття вулиці Батозької

У листопаді цього року завершили реконструкцію вулиці Батозької. Ремонтні роботи тривали два роки. Їх розпочали ще у листопаді 2021-го, після початку повномасштабного вторгнення – призупинили на півтора місяці. Згодом — відновили.

Оновлена вулиця Батозька у Вінниці. Фото: Суспільне Вінниця

Місто вимушене було завершити проєкт, адже трамвай не доїжджав до вокзалу – основного джерела пасажиропотоку. Вартість робіт склала майже 180 мільйонів гривень.

На Батозькій облаштували “Оксамитовий шлях” – така технологія облаштування трамвайних колій дозволяє зменшити рівень шуму та вібрацій від руху трамваїв. А також “віденські зупинки” – підвищення проїжджої частини, що слугує посадковим майданчиком, та велодоріжки.

"Віденські зупинки" та "берлінські подушки"

2023 року у Вінниці вперше встановили "берлінські подушки" для регулювання швидкості легкових автомобілів. Конструкція, на відміну від "лежачих поліцейських", не наносить шкоди транспортним засобам при проїзді по ній та не створюватиме перешкод для руху велосипедистів.

У Вінниці встановлюють «берлінську подушку». Фото: Суспільне

Розмір платформи – 1,65 на 1,65 метрів, виготовлені вони із переробленого пластику. Вартість облаштування однієї "подушки" – близько 30 тисяч гривень.

«Берлінські подушки» біля 19-го ліцею у Вінниці. Фото: Віктор Перлов, Facebook

Також у місті зросла кількість "віденських зупинок". Під час їх встановлення висоту проїзної частини піднімають до рівня тротуару там, де трамвай рухається посередині дороги, а не відокремленими коліями. Це дозволяє зменшити відстань від дороги до першої сходинки з 36 см до 18.

«Віденська» зупинка громадського транспорту у Вінниці. Фото: Суспільне Вінниця

Створення Меморіалу борців із нацизмом

У Вінниці провели реконструкцію Меморіалу борців із нацизмом, що по вулиці Київській. Туди перепоховали понад сто останків, виявлених під час пошуково-ексгумаційних робіт на Європейській площі.

Реконструкція Меморіалу борців із нацизмом, що по вулиці Київській. Фото: Суспільне Вінниця

Також на кладовищі встановили 48 гранітних колон, виклали близько тисячі квадратних метрів тротуарної плитки, проклали тротуарні доріжки, встановили гранітні колони, засіяли газон та клумбу.

Мурали на честь полеглих оборонців

2023-го у місті з'явилися два мурали, що присвячені полеглим оборонцям. Перший — у червні 2023 зобразили на будинку по вул. Лялі Ратушної на честь старшого лейтенанта Олександра Білика на псевдо "Топаз".

Старший лейтенант Олександр Білік на позивний «Топаз» відтепер зображений на стіні вінницької багатоповерхівки. Фото: armyinform

Ідея ввічнити пам’ять про загиблого захисника належить його рідним, ініціативу підтримали професійні художники та місцева влада. На стінописі зобразили воїна та янгола-охоронця, який стоїть за його плечима.

25-річний командир роти, воїн 28-ї механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу кілька місяців тому загинув під Бахмутом під час танкового обстрілу.

Будинок по вулиці Князів Коріатовичів прикрасив стінопис на честь загиблого військового Максима Несеверенка на псевдо "Конг". Саме у цьому домі зростав оборонець. Працював над муралом — художник Олександр Никитюк.

Мурал, який створюють у Вінниці, на честь загиблого оборонця Максима Несеверенка. Фото: Суспільне Вінниця

В основі композиції – зображення вигаданого персонажа Кінг Конга у блакитному береті, який стоїть серед соняшникового поля. Над ним – кокарда ордену "За мужність" ІІІ ступеня. Розмір зображення — 30 на 15 метрів.

Ще один стінопис у під’їзді 9-типоверхівки по вулиці Георгія Нарбута, 10, намалювала художниця Доля. Він присвячений українським воїнам, які нині боронять Україну.

В основі композиції солдат, який обіймає жінку – образ України-матері. Її крила закривають Схід та Південь України. Вище пари зображено трипільський орнамент, над яким – лелече гніздо, що символізує майбутнє країни після перемоги над окупантами.

Новини України