Як правильно фотографувати людей. Поради фотографки з Кропивницького

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

На фото Мирослава Липа. Ліворуч — світлина з особистого архіву Мирослави Липи, праворуч — фото авторства Олексія Каприці. Колаж: Суспільне Кропивницький

Як фотографувати людей у побуті, не маючи професійної камери й орієнтуючись лише на смартфон? Журналісти Суспільного поставили кілька питань фотографці з Кропивницького Мирославі Липі. Нас цікавили практичні поради, як робити звичайні аматорські фото. Головні питання — як розмістити одну людину і кількох людей у кадрі, що робити зі світлом у кімнаті й на вулиці і як правильно тримати в руках смартфон.

Коли краще робити вертикальне й горизонтальне фото?

Вертикальне й горизонтальне фото обираються залежно від того, який вам треба результат. По-перше, якщо це готується для соцмереж, то має значення, чи це опублікується потім в сторіз, чи в стрічці. Також важлива композиція кадру. Пейзажі ми найчастіше знімаємо все-таки горизонтально. Навіть якщо серед цього пейзажу є людина, але при цьому на її тлі море, ліс чи будь-що подібне, що має лінію горизонту або видовжені горизонтальні лінії, то, звісно, краще горизонтально компонувати. Якщо ж це портрет (а ним ми вважаємо фігуру людини й по пояс, і по плечі), то він переважно має вертикальне кадрування.

Як фотографувати одну людину, яка стоїть у приміщенні? Де їй стати — на фоні стіни, вікна, ялинки, шафи? І чи має значення поєднання кольорів — на одязі й меблях?

Щодо тла у приміщенні, то немає конкретних правил. Усе залежить від задуму. Простіше сприймаються лаконічні кадри, коли кольори більш-менш спокійні, і є можливість акцентувати погляд на людині. Вона має бути головною в кадрі. Але це не завжди так. Інколи буває, що навмисний задум грає на контрасті кольорів. Це, наприклад, стосується поєднання червоного й зеленого кольору. Їх часто разом використовують саме на Новий рік — і в оздобах, і в одязі, і в декорі.

Чи потрібно людину розміщувати в центрі кадру?

Ні, цього не обов’язково робити. Навіть навпаки — цікавіше, коли людина стала трохи праворуч або ліворуч і повернулася на глядача (тобто на фотографа), щоб це не було фото, як на портрет. Якщо, звісно, немає протилежного задуму.

Чи має бути багато простору між головою й верхнім краєм фото?

Бажано, щоб він все-таки трохи був. Край кадру не повинен обрізати людині голову, якщо це не великий портрет. Але це все-таки не частий задум в нашому повсякденному житті.

Як краще "захоплювати" постать (вище пояса, по пояс, нижче пояса, у повний зріст)? Що категорично не можна обрізати на фото?

Знову ж це таки це більшою мірою залежить від задуму. Є загальне правило — щоб край кадру не доводився на суглоби (коліна, лікті, кисті). Тобто ця частинка тіла має бути в кадрі обов’язково. До прикладу, у випадку з колінами треба фотографувати або по середину стегон або нижче колін. Але тоді вже, мабуть, краще робити фото в повний зріст. З ліктями те саме. Або хай вони будуть повністю в кадрі, або треба обирати більше кадрування — щоб був портрет з плечима.

Кропивницька фотографка Мирослава Липа. Фото: з фотоархіву Мирослави Липи

На яку відстань треба відходити і як тримати смартфон — на рівні голови людини чи нижче?

Це знову ж таки залежить, чи нам потрібен портрет (треба підходити ближче) чи фігура в повний зріст (тоді відходимо далі). Якщо це доросла людина, то бажано тримати смартфон на рівні її пояса. Особливо це стосується фотографій дівчат. Тому що коли їх фотографувати згори, то фігура може виглядати трохи непропорційною. Якщо це діти, то обов'язково опускатися на рівень їхнього зросту. Можна навіть стати на коліна.

Що враховувати при фотографуванні в приміщенні вдень і ввечері?

І при природному, й при штучному освітленні варто просто подивитися на обличчя людини, щоб не було різких тіней. Світло ми рідко можемо переставити, особливо якщо це сонце. Тому варто попросити людину переміститися так, щоб її, по-перше, не сліпило джерело світла. А по-друге, щоб не було різких тіней.

Чи варто користуватися спалахом у смартфоні?

За деяких обставин (коли слабке освітлення) без нього справді не можна обійтися. Але якщо є денне світло або більш-менш рівномірне штучне освітлення, то краще фотографувати без спалаху.

Як фотографувати людину на вулиці? Де їй краще стати?

Я б дала рекомендацію і для приміщень, і для вулиці — не ставити людину близько до тла. Попри те, що там буде — гарний пейзаж, архітектура, елемент інтер’єру (якщо це в кімнаті). Краще, щоб між людиною і фоном був певний простір. І знову ж таки, якщо ми хочемо підкреслити особистість людини, то краще обирати тло для неї, щоб вона на ньому виділялася.

Скількох максимум людей можна вмістити в один кадр у приміщенні й на вулиці?

Людей можна розміщувати в кадрі, стільки потрібно. Я б не радила ставити їх у рядок, як у школі на лінійці. Звісно, краще розмістити так, щоб усіх було видно. Можна стати попереду, присісти. Якщо це неформальна компанія, хтось може когось обійняти.

Новини України