2023 рік у цифрах: які відео на YouTube-каналі Суспільне Чернігів зібрали найбільше переглядів

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

В останній день 2023 року Суспільне Чернігів пропонує ознайомитись з результатами роботи нашої команди на платформі YouTube за цей рік, зокрема з кількістю ваших переглядів та вподобань під нашими відеороботами. У цьому матеріалі ми покажемо, яке відео набрало найбільше переглядів протягом року, та які також потрапили у наш ТОП за критерієм кількості переглядів. На цей раз мова піде як про повноформатні відео, так і новий для цього року формат — YouTube Shorts.

В YouTube протягом 2023 року наші відео подивилися понад 110 000 000 разів, що на 116% більше, ніж минулого року. Кількість підписників перевалила за 277 тисяч, таким чином ми збільшили нашу аудиторію більше, ніж удвічі у порівнянні з минулим роком.

Повноформатні відео

12. Померла під час операції з видалення родимок: подробиці смерті 27-річної жінки у Прилуцькій лікарні — понад 300 000 переглядів.

Під час операції із видалення родимок у Прилуцькій центральній міській лікарні померла пацієнтка. Сталося це 8 листопада, жінці було 27 років, лікарі констатували зупинку серця. Зі слів її сестри Вікторії Вольвич, вона не мала проблем зі здоров’ям, а родимки вирішила видалити, бо вони заважали їй ходити. Таку ж операцію їй робив сім років тому той же лікар, що і цього разу.

11. Історія ніжинця Дмитра Жукова, якому снайпер поцілив у голову під Бахмутом — понад 340 000 переглядів.

Вчиться заново сидіти, ходити та говорити. У лютому на Бахмутському напрямку військовослужбовець Дмитро Жуков отримав поранення в голову. Працював ворожий снайпер, двоє побратимів Дмитра загинули від куль. Тоді чоловік впав у кому, його лишили на полі бою, бо не могли забрати з собою, через шквальний вогонь. На той момент чоловік важив 160 кілограмів, повернулися за ним групою через десять годин після поранення, а прооперувати змогли тільки через півтори доби у Дніпрі. Дмитро вижив, вийшов із коми й нині проходить реабілітацію в одній з чернігівських лікарень, а 12 травня Дмитра Жукова нагородили орденом "Золотий Хрест".

10. "Це був сенс мого життя" | Розповідь матері 6-річної Софійки, яка загинула в центрі Чернігова — понад 345 000 переглядів.

Приїхали в Чернігів у гості, гуляли з дітьми у вихідний день в центрі міста та потрапили під ракетний обстріл росіян. Після вибуху Ольга побачила, що її 6-річну доньку Софію поранено і вона втрачає багато крові. Вона вирішила не чекати "швидку", а їхати до лікарні на авто, аби спробувати врятувати її життя. Але лікарі, після двох годин боротьби за життя Софійки, констатували її смерть.

9. Підготовка РФ до нападу, перші бої, спроба захопити аеродром — "Битва за Чернігів" 1 серія — понад 500 000 переглядів у 2023 році та понад 1 840 000 переглядів загалом.

Це перша серія трисерійного документального фільму "Битва за Чернігів". У ній Суспільне розповідає про те, як росіяни готувались до нападу на Україну та скільки російських військ йшло захоплювати Чернігів, яке значення мало місто в планах росіян, та як відбувалося вторгнення на Чернігівщину, що пішло не так у плані оборони Чернігівщини 24 лютого, якої довжини була найбільша колона російських військ біля Чернігова та як росіяни намагалися захопити аеродром "Півці" і що їм завадило це зробити.

8. Бій на "Епіцентрі", Ніколюк "віджав" блокпост, бій у Количівці — "Битва за Чернігів" 2 серія — понад 645 000 переглядів у 2023 році та понад 1 730 000 переглядів загалом.

Це друга серія трисерійного документального фільму «Битва за Чернігів». У ній Суспільне розповідає про бій на гіпермаркеті "Епіцентр", взяття у полон російського комбата Щьоткіна, позицію "Спарта", чернігівську "Чорнобаївку", "віджатий" блокпост та засідку, у яку потрапив генерал-майор Ніколюк у Ягідному, бої за Лукашівку та Количівку.

7. Вагітна у 12: у Дроздівці семикласниця чекає дитину від 17-річного хлопця — понад 710 тисяч переглядів у 2023 році та понад 1 880 000 переглядів загалом.

Історія з 2021 року, коли у Дроздівці на Чернігівщині 12-річна семикласниця завагітніла від 17-річного хлопця. Наталія, так звати дівчину, нині тоді була на шостому місяці вагітності та проживала разом з батьком майбутньої дитини. Виховувати дитину Наталя планувала разом із Сергієм. Хотіли одружитися і купити будинок та жити окремо від батьків.

6. Віддав наказ розстріляти трьох братів з Вишневого: у Чернігові судять росіянина Костянтина Смирнова — понад 820 тисяч переглядів

Продовження тогорічної історії про Миколу Куліченка, який зміг вибратися з могили після того, як росіяни розстріляли його в лісопосадці на Чернігівщині разом з двома братами. Троє братів потрапили у полон до росіян після окупації села, пройшли три доби допитів та розстріл. Після звільнення села могилу розшукали, там було вже два тіла. У чоловіків були зв'язані ноги та руки та вогнепальні поранення в голову. У цьому підозрюють російського полковника Костянтина Смирнова, повідомив прокурор Чернігівської обласної прокуратури Кирило Пугачов.

Під час окупації Чернігівщини Костянтин Смирнов був комендантом Вишневого і його голос згодом упізнав потерпілий Микола Куліченко. Він — єдиний із трьох братів, який вижив після розстрілу за наказом Смирнова, та поранений зміг вибратися з могили.

5. Конфлікт зі стріляниною між військовими і патрульними: військові розповіли свою версію подій — понад 830 тисяч переглядів у 2023 році та понад 1 600 000 переглядів загалом.

Тогорічна історія про те, як в одному із мікрорайонів міста поліцейські зупинили військового на мотоциклі, хотіли перевірити його документи та запідозрили, що за кермом він був під дією наркотичних речовин. Водій подзвонив своєму командиру і на місце приїхали ще понад 10 військових зі зброєю. Конфлікт закінчився стріляниною, а на одного із поліцейських наїхала автівка, за кермом якої був військовий. Повідомлення про підозру за результатами сутички отримали шість бійців. Їм інкримінували опір представникові правоохоронних органів.

4. З’їв хробаків та пацюка, ледь не повісився, спроба зґвалтування┃Олексій Ануля про російський полон — понад 1 000 000 переглядів.

Його змушували з’їсти шеврон з українським прапором. Намагалися зґвалтувати, катували струмом та били у декількох російських тюрмах. Щоб не померти з голоду він з’їв виводок хробаків та живого пацюка. Олексій Ануля — чернігівський кікбоксер та колишній військовополонений, не думав, що переживе полон і намагався повіситися в карцері. Після повернення вже майже рік проходить реабілітацію і каже, що не відчуває радості, бо в полоні залишились його друзі. Своєю історією відверто поділився з Суспільним.

3. Леонід Яковишин: чому вивозить техніку, що з мавзолеєм, справа СБУ, другий Maybach, Путін, Лукашенко — понад 1 330 000 переглядів.

Це інтерв’ю з аграрієм, Героєм України Леонідом Яковишиним ми вирішили зробити на фоні останніх як новин, так і чуток, що стосуються його та його дітища – товариства "Земля і воля". Яковишин вивозить з Бобровиці техніку та нібито навіть вивіз свій мавзолей, діями Яковишина під час російського вторгнення цікавиться СБУ – ці та подібні повідомлення ви могли прочитати як на сторінках ЗМІ, так і в соціальних мережах. Що з цього правда, а що ні, чи очікував Леонід Яковишин на російське вторгнення та що робив, коли на Чернігівщині були окупанти, й що з "Землею і волею" – відповіді на це і не тільки – у цьому відео.

2. "Я аж крикнула: «Саша!»": мати Олександра Мацієвського впізнала сина на відео росіян з розстрілом — понад 1 520 000 переглядів.

На кадрах, де російські військові розстрілюють українського військовослужбовця, ніжинка Параска Демчук впізнала свого сина, як і у 119-й бригаді сил територіальної оборони підтвердили, що в кадрі саме військовослужбовець Олександр Мацієвський. Історію бійця та розповідь матері про нього наші журналісти зафільмували у цьому сюжеті.

1. Знищення "Іскандерів", дзвінок Валерія Залужного, бої навколо міста│#Лютий #Опір #Прилуки — понад 1 740 000 переглядів.

#Лютий #Опір #Прилуки — другий фільм від команди Суспільне Чернігів, який докладно розповідає про історію оборони Чернігівщини.

У ньому учасники бойових дій в Прилуцькому районі в лютому-березні 2022 року розповідають про те, як росіяни збиралися йти на Київ через Прилуки й чому змінилися їхні плани? Кому в Прилуках телефонував Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та хто знищив дивізіон «Іскандерів», який прямував на столицю України?

YouTube Shorts

Тут мова піде про формат коротких вертикальних відео, які тривають не більше ніж хвилину. Він з'явився лише у 2023 році, тому Суспільне Чернігів одразу почало використовувати цей формат та продовжуватиме це робити вже у 2024 році.

На відео-шортси припадає понад 78% усіх переглядів на нашому YouTube-каналі протягом 2023 року. Водночас опубліковано таких відео майже втричі менше, ніж повноформатних.

Найбільше переглядів серед шортсів у 2023 році набрали уривки з документального фільму "Славутич — це Україна!". Чотири уривки з найбільшою кількістю переглядів загалом набрали — понад 8 500 000.

Також у ТОПі уривки з інтерв'ю Леоніда Яковишина, розповіді близьких людей, які загинули від ракетного удару росіян по драмтеатру, моменти прощань із загиблими захисниками України та багато інших історій.

Новини України