Підозра у хабарництві та відсторонення від посад: що відомо про справи Лисенка та Журби на кінець року

За інформацією: Суспільне Суми.

Коллаж: Андрій Юрченя /Суспільне Суми

Міський голова Сум Олександр Лисенко та директор Департаменту інфраструктури міста Олександр Журба нині відсторонені від посад. Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрює їх в отриманні хабаря у понад 2 млн грн. Ми зібрали у хронологічній послідовності усю інформацію, яка наразі відома по цій справі.

2 жовтня стало відомо, що Олександра Лисенка та Олександра Журбу затримали у момент отримання частини хабаря — 1,4 млн грн. За інформацією правоохоронців, фігуранти вимагали гроші з місцевої компанії, яка займається вивезенням сміття. У разі відмови платити — погрожували штучними перешкодами у веденні бізнесу. Також, за даними слідства, посадовці мали вирішити питання про встановлення нового економічно обґрунтованого тарифу на поводження з побутовими відходами для цієї компанії.

Затримання Олександра Лисенка Фото: НАБУ

Затримання Олександра Журби Фото: СБУ

Затримання Олександра Журби Фото: СБУ

3 жовтня сумським посадовцям оголосили про підозру за ч. 4 ст. 368.Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

4 жовтня Олександру Лисенку та Олександру Журбі обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави.

Олександр Лисенко в залі суду. 4 жовтня 2023 р., м. Київ. Фото: Нікіта Галка/Суспільне.Новини

За рішенням суду, Олександр Лисенко мав залишитися під вартою до 2 грудня 2023 із можливістю внесення застави у розмірі 3 млн грн. Сторона обвинувачення просила заставу у 10 млн грн. А Олександра Журбу суд залишив під вартою на 2 місяці із можливістю внесення застави — понад 1,4 мільйона гривень. Прокурори просили для Олександра Журби тримання під вартою із заставою у 5 млн грн.

Тоді у залі суду кореспонденту Суспільного Олександр Лисенко сказав, що під час обшуків у нього не було ніяких коштів: "Неправомірної вигоди я не вимагав ні від кого. І сьогодні те, що слухалось у суді, аргументацію я свою надав. Мені кошти не пропонували і я їх не отримував. Цих грошей я не бачив, не отримував і поруч з ними не знаходився. З фото можна подумати, що я був поруч з тією машиною, де були гроші. Але це не відповідає дійсності". Адвокатка Олександра Лисенка Юлія Молібог зазначила, що вони оскаржуватимуть рішення суду про запобіжний захід.

Адвокат Олександра Журби Богдан Кушнір у залі суду сказав, що доказів вини свого клієнта не побачив. "Тримання під вартою мого клієнта зараз проводиться в неналежних умовах. Особа перебувала два дні в ізоляторі тимчасового тримання, в нього болить спина, він має певні специфічні хвороби, які пов'язані з тим, що йому не можна знаходитись саме в таких приміщеннях", – додав захисник.

Олександр Журба (на фото справа) в залі суду. 4 жовтня. Фото: Нікіта Галка/Суспільне.Новини

Читати ще

Читати ще «Лисенко та Журба діяли за попередньою змовою» – прокурор Микола Карась про деталі справи сумських посадовців

5 жовтня стало відомо, що Олександра Лисенка відпустили під заставу у 3 млн грн. На запитання, хто вніс за нього заставу, посадовець сказав: “Це мої друзі, знайомі. І ті, хто мене підтримує. Вони ухвалили таке рішення. Я їм дякую за те, що вони підтримали і з розумінням поставилися до ситуації. Вони також сподіваються на те, що розслідування пройде і ми дійсно побачимо, яка це насправді ситуація".

9 жовтня у ВАКС прийняли рішення про відсторонення Олександра Лисенка від посади на два місяці.

10 жовтня у Сумській міськраді повідомили, що на час відсторонення Олександра Лисенка, його обов’язки покладені на Юлію Павлик — керуючу справами виконавчого комітету.

10 жовтня Олександра Журбу також відпустили під заставу у майже 1,5 млн грн.

6 листопада у САП повідомили, що апеляційна палата ВАКС відмовила у задоволенні апеляційної скарги щодо запобіжного заходу стороні захисту Олександра Журби.

1 листопада на сайті Офісу президента опублікували розпорядження про створення у Сумах міської військової адміністрації, її керівником призначили Олексія Дрозденка.

Читати ще

Читати ще «Охорона та оборона — наші головні завдання». Інтерв’ю з новопризначеним головою Сумської МВА Олексієм Дрозденком

15 листопада у САП повідомили, що, у зв’язку з відмовою сторони захисту від апеляційної скарги, рішення про відсторонення мера Сум від займаної посади залишилось в силі.

15 листопада Національне антикорупційне бюро України опублікувало відео з розмовами Сумського міського голови, директора Департаменту інфраструктури міськради та власника підприємства, що займається вивезенням сміття. У відео, як стверджує НАБУ, посадовці домовляються з чоловіком про хабарі та отримують гроші.

16 жовтня адвокатка Олександра Лисенка Юлія Молібог так прокоментувала опубліковане відео НАБУ: "Доказів відеозапису нам не надавалося. Ми не ознайомлювались з жодним матеріалом відеозапису. Нам надавали лише протоколи. Я розумію, як робиться контент — можна скопіювати, якісь фрази висмикнути, додати нові й викривлений буде зміст. Нам навіть не відомо, чи було воно розсекречене належним чином".

8 грудня у САП повідомили, що слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання прокурора САП, та відсторонив ще на два місяці від займаної посади міського голову Сум Олександра Лисенка.

11 грудня у ВАКС прийняли рішення відсторонити від посади на два місяці і Олександра Журбу.

Ми намагалися отримати відеокоментар Олександра Лисенка. Спочатку він погодився зустрітися з кореспондентами Суспільного. Проте потім його адвокатка зазначила, що він не спілкуватиметься зі ЗМІ, аби це не перешкоджало досудовому розслідуванню. 29 грудня жінка озвучила позицію сторони захисту: "Доказів того, що Олександр Миколайович отримував неправомірну вигоду, не здобуто, у відео НАБУ ми не побачили факту передачі грошей. Сторона захисту займається збором власних доказів, у нас є класні докази, які ми, коли всі будуть готові, відкриємо їх стороні обвинувачення. Після того, як ми надамо власні докази, позиція в суспільстві має змінитися. Враховуючи презумпцію невинуватості, не слід забувати про те, що Лисенко не визнаний винним".

Почути позицію Олександра Журби нам також не вдалося, чоловік відмовився від коментарів.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі Суспільному повідомили, що станом на кінець грудня триває досудове розслідування по цій справі.

Screenshot

Читати ще

Читати ще «Євродвори» та премія у майже 300%: що відомо про політичний шлях Сумського міського голови Лисенка

Новини України