«Ми не обираємо Батьківщину. І хто, як не ми, будемо її розвивати»: цитати героїв Суспільне Суми у 2023 році

За інформацією: Суспільне Суми.

Герої Суспільне Суми, 2023 р. Колаж: Андрій Юрченя/Суспільне Суми

Сумського міського голову Лисенка затримали за підозрою у хабарництві, а 92-річна Галина Шеремет придбала для захисників дрон. 2023 рік запам'ятався Сумщині російськими обстрілами, втратами та боротьбою за перемогу. Як жили та про що говорили мешканці області у добірці цитат від Суспільне Суми.

Фото: Суспільне Суми “Будем сподіватися, що наша сила піде вперед і дай Боже, щоб ми його перемогли. Якби мій безпілотник йому в лоба дав! Щоб він зрозумів, на кого він напав! Ну нічого! Ми сильні! Будемо битись до краю!» Галина Шеремет

92-річна Галина Шеремет з Роменського району на Сумщині пережила голод, Другу світову, а зараз в її родині майже всі дорослі чоловіки — військові. У грудні 2023 року жінка придбала дрон для підрозділу ударних безпілотників 57-ї бригади.

Фото: Суспільне Суми «Мені кошти не пропонували і я їх не отримував. Цих грошей я не бачив, не отримував і поруч з ними не знаходився» Олександр Лисенко

Міського голову Сум Олександра Лисенка затримали 2 жовтня 2023 року. За даними слідства, він разом з директором департаменту інфраструктури міста Олександром Журбою вимагали 2 млн 130 тис. грн з місцевої компанії, яка займалася вивезенням сміття.

"Не бачив, не брав, не отримував" — так про підозру у хабарництві прокоментував Лисенко під час обрання запобіжного заходу. 8 грудня у САП повідомили, що його відсторонили від посади міського голови Сум до 8 лютого 2024 року.

Фото: Суспільне Суми «Усі свої перемоги я подарую донці та всім українцям» Микола Заріцький

Микола Заріцький — військовослужбовець родом з Білопілля, який на війні втратив частину ноги. Попри це, згодом він планує повертатися до служби.

У вересні чоловік взяв участь у "Іграх Нескорених-2023", де виступав у легкій атлетиці, греблі на тренажерах, баскетболі та волейболі. Микола приніс збірній України чотири медалі – дві "золоті" та дві "срібні".

Перед початком змагань чоловік показав Суспільному свою підготовку до змагань, та зазначив, що усі свої перемоги подарує донці й українцям.

Фото: Суспільне Суми «Ми не обираємо Батьківщину. І хто, як не ми, будемо її розвивати, жити тут, любити, шанувати» Євген Мурза

Сумчанин Євген Мурза у 14 років з родиною переїхав до Італії. Але після тривалого перебування у Римі зрозумів, що хоче повернутися у рідне місто. Він почав самостійно знаходити цікаві факти про Сумщину і ділитися ними. У січні, до річниці утворення Сумської області Суспільне спілкувалися з Євгеном про історію регіону та вибір повернутися з Риму у Суми.

Фото: Суспільне Суми «Живемо одним днем» Юрій Приходько

"Живемо одним днем. Сьогодні нормально, завтра, дай Боже, теж буде", – так вчитель історії з Білопілля Юрій Приходько розказав про життя під обстрілами.

З 54 населених пунктів Білопільської громади понад 20 розташовані на кордоні з РФ. Від самого Білопілля до Росії відстань складає близько 7 кілометрів.

Зокрема 24 березня внаслідок обстрілу міста загинуло двоє людей, дев'ятеро отримали поранення. 18 червня через удари армії РФ у Білопіллі загинув батько з 4-річним сином — вони не встигли добігти в укриття. 17 липня російські військові обстрілювали місто з артилерії. У сквері в центрі Білопілля загинули дві пенсіонерки, ще одна жінка від отриманих травм померла у лікарні.

Фото: Суспільне Суми «Я відчув запах смерті. Розумієте? Це відчуття не передати» Віталій Бурковський

Віталій Бурковський — сусід чоловіка та його 4-річного сина, які загинули. Суспільне спілкувалося з місцевими про події 18 червня та наслідки атаки армії РФ.

Фото: Суспільне Суми «Кожна хвилина – це твоє життя» Олександр

Олександр — мешканець Краснопілля, яке російська армія активно обстрілює. 17 серпня чоловік разом із рештою мешканців розказали Суспільному про життя на прикордонні.

Страждають від ударів армії РФ і решта населених пунктів громади. 10 жовтня в Угроїдах біля школи була поранена 13-річна дівчина, вона померла у "швидкій". 12 жовтня дівчину поховали.

Обстріли не припинились і у грудні. Внаслідок ударів пошкоджені дві адміністративні будівлі, приватні будинки та лінія електропередач. Охоронець пошкодженої будівлі потрапив у лікарню. За словами заступника голови громади Василя Лавриненка, заподіяно шкоди не на одну сотню тисяч гривень.

Фото: Суспільне Суми «У мене є мрія, щоби кожен офіцер, який був у відрядженні в Україні, поніс покарання» Андрій Букін

Андрій Букін відомий у Сумах як громадський діяч, учасник Студентської революції 2004 року, волонтер, учасник Російсько-української війни у складі батальйону Національної гвардії імені генерала Кульчицького.

В останні перед повномасштабною війною роки працював директором клубу “Шанс” – організації, що опікується наркозалежними та ВІЛ-позитивними людьми. Після початку російського вторгнення Андрій, як учасник оперативного резерву першої черги й людина з бойовим досвідом, знову долучився до війська.

Фото: Суспільне Суми «Або ми їх, або вони нас» Віталій з позивним «Віщун»

Військовослужбовець Віталій з позивним “Віщун” з перших днів повномасштабної російської агресії відстоював місто Охтирку на Сумщині. На початку березня 2022 року разом із трьома побратимами вони відстежили та знешкодили російську розвідувальну групу. Тоді, під час перестрілки Віталій поранив російського офіцера.

Фото: Суспільне Суми «Зараз на війні всі рівні» Людмила Черниш

Людмила Черниш на початку великої війни стала волонтерити. Спочатку організували харчування захисникам Сум, які облаштовували блокпости, а потім стала до лав 117 бригади територіальної оборони. У інтерв'ю Суспільному Людмила Черниш розповіла про свій шлях до війська та які якості потрібні жінці-військовослужбовиці.

Фото: Суспільне Суми «Священники зброї в руки не беруть, але є духовна зброя, є молитва» Військовий капелан Адріан

Архімандрит Адріан став капеланом служби командування Сил тероборони ЗСУ. Говорить, його зброя — молитва. Він займається волонтерством та допомагає цивільним і військовослужбовцям.

Фото: Суспільне Суми «Ми ляжемо всі, але не дамо їм зайти сюди!» Анатолій Буряк з позивним «Художник»

До російського вторгнення у лютому 2022 року Анатолій Буряк займався бізнесом, а нині служить у ЗСУ і носить форму із позивним “Художник”. Про свій бойовий шлях і захист неба прикордонної Сумщини чоловік розповів кореспондентам Суспільного.

Фото: Суспільне Суми «Перемогою стане те, коли ми перестанемо втрачати людей, які цей світ розвивали» Дмитро Буйвал

Дмитро Буйвал відомий у Сумах, як засновник творчої майстерні, фаєрщик та мім. Саме він 10 років тому вперше з’являвся на вулицях міста в образах містера Голдена Сміта, Шарманщика, Гудзикового короля. Згодом Дмитро долучився до війська.

У квітні 2023 року чоловік в інтерв'ю Суспільному розповідав, як зустрів велику війну та про службу. 11 серпня Дмитро Буйвал загинув у бою під Куп'янськом.

"Він беріг в собі дитину. Постійно. Ця дитина його направляла", – так дружина митця Наталія розповіла про чоловіка.

Читати ще

Читати ще «Війну не можна передати нашим дітям». Цитати жителів Сумщини, які надихають

Новини України