Як пережити новорічне застілля: поради полтавської дієтологині

За інформацією: Суспільне Полтава.

Суспільне Полтава

Полтавці активно готуються до зустрічі Нового року: купують подарунки, прикрашають ялинки і вибирають страви для святкового столу. Після новорічного застілля частішають виклики швидкої допомоги і додається роботи лікарям: панкреатити, проблеми зі шлунком, підвищення тиску, цукру і всього того, що підвищуватися не повинно.

Суспільне дізналося, як зменшити ризики від переїдання разом з дієтологинею і нутриціологинею Юлією Пахущою та склали 10 порад для святкового столу.

10 порад до новорічного столу

1. "Новорічне застілля − разовий захід, який не вимагає жорстких обмежень для здорової людини, але це не означає, що потрібно дозволяти харчові надмірності", − каже дієтологиня.

Заплануйте святкову вечерю на 19.00 − 20.00. 5.ua

2. Заплануйте святкову вечерю на 19.00 − 20.00. Біоритми шлунково-кишкового тракту після цього йдуть на спад. А, отже, будь-яке споживання їжі у більш пізній час буде стресом для всього організму. Опівночі в якості закуски до шампанського обирайте не дуже солодкі фрукти.

3. Попередній і наступний день дотримуйтеся звичного режиму. Обов'язково снідайте, обідайте та вечеряйте. Не слід сідати за новорічний стіл дуже голодними. За 3-5 годин до зустрічі свята краще пообідати. Готуйте святкову вечерю на один раз, щоб не доїдати страви кілька днів.

Як пережити новорічне застілля: поради полтавської дієтологині. master-chef.com.ua

4. Полегшити традиційний для новорічного застілля салат олів'є можна, замінивши ковбасу на яловичину або куряче м'ясо, а солоні огірки − на свіжі. Змінити можна навіть заправку: замість майонезу взяти знежирений йогурт з лимонним соком або нежирну сметану.

5. Жирну свинину бажано замінити на страви з риби, індички, курки або кролика. А можна і зовсім відмовитися від гарячої страви за новорічним столом і залишити її на наступний день, а в новорічну ніч обійтися холодними закусками і легким десертом.

Оберіть холодні закуски замість гарячої страви. almette

6. Мінімізуйте на святковому столі копчені страви.

7. Важку їжу не поєднуйте з алкоголем. Але якщо ви плануєте випити пару келихів шампанського в Новий рік, вибирайте нежирні закуски до свого напою (зелений салат, креветки, запечене м'ясо без шкіри, холодець, риба). Розтягніть споживання алкоголю в часі.

8. Відмовтеся від солодких газованих напоїв. Замість них поставте на стіл узвар, морс, приготований самостійно лимонад зі шматочками лимона, грейпфрута, апельсина або з ягодами.

Поставте на стіл узвар, морс або лимонад. apetit.com.ua

9. У новорічну ніч краще не їсти торти. Нехай це будуть цукерки із сухофруктів або просто фрукти. Наприклад, кілька мандаринок. Залиште десерти на 1 січня.

10. Порції мають бути невеликими, фактично дегустаційними. Тобто, на невелику тарілку варто покласти всього потроху. Головне, не переїдати. Весь обсяг їжі, який ви збираєтеся з'їсти за святковий вечір і наступну ніч, повинен поміститися на тарілці діаметром 20-25 сантиметрів.

Новини України