Рівень води у річках Чернігівщини щодоби підвищується до 10 сантиметрів: чого очікувати

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

У середньому на 10 сантиметрів щодоби збільшується рівень води у річках Чернігівщини. Це пов’язано з потеплінням, яке спричинило процес руйнування льодового покриву на водоймах. Як наслідок — у Чернігівському районі підтоплена дорога місцевого значення.

Про це Суспільному розповіла начальниця відділу гідрології обласного гідрометцентру Тетяна Полєвик.

За її словами, у 2023 році перший лід на річках Чернігівщини почав з'являтися після 25 листопада.

"У зв'язку з випадінням доволі великої кількості опадів спостерігалося проходження дощового паводку, а потім, коли встановився льодовий покрив, рівні почали знижуватись. А, коли пішов процес льодоутворення, то на Десні та Дніпрі почалося коливання рівнів води", — розповіла Полєвик.

Десна на 60% вкрита льодом

Річка Дніпро уже два дні як звільнилася від льодового покриву. Десна ще на 60% вкрита льодом. Найбільше підвищення рівня води на Десні фіксували 20 грудня 2023 року. Тоді відбувся ріст у 33 сантиметри над нулем поста.

Танення льоду на річці. ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)"У нас 1 грудня був рівень води 336 сантиметрів над нулем поста. Зараз ми маємо 370 сантиметрів і спостерігається неповний льодостав. Шість балів у районі геологічного посту, тобто 60% річки вкрито льодом".

З 18 грудня гідрологи спостерігають стабільне підвищення рівня води в річці Десна. В середньому за добу прибуває до 10 сантиметрів.

"Щодо річки Дніпро, то на початок грудня там фіксували рівень води 402 сантиметри, станом на 26 грудня він підвищився до 549 сантиметрів. Тобто це на 1,5 метри від початку місяця".

Перелив води через автодорогу

За словами Тетяни Полєвик, на річці Білоус вже пройшов дощовий паводок і вже йде спад рівня води.

"Вода підвищилась в цілому на 80-90 сантиметрів, (з 212 – на початок грудня і до 305 сантиметрів станом на 27 грудня)".

Як повідомила начальниця відділу гідрології, 27 грудня внаслідок проходження тало-дощового паводка на річці Снов продовжується ріст рівнів води — до 10 сантиметрів на добу. У зв'язку з цим відбувся перелив води через автодорогу місцевого значення біля сіл Великий та Малий Дирчин Чернігівського району.

Така ситуація триватиме найближчі дві-три доби.

Новини України