«Пошкоджені меблі, повна ванна нечистот». У Кропивницькому затопило каналізаційними стоками подвір’я, городи та будинок

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Працівники водоканалу викачували нечистоти до сьомої ранку. Фото: Оксани Цапенко

Стоки затопили кухню та ванну кропивничанки Наталії Городенко. Порив стався напередодні о 14:00 дня. Прибирала всю ніч. Після звернень до водоканалу каналізацію перекрили. Нечистоти відкачували з вигрібної ями, аби не затоплювало будинок.

"Зливна яма вщент наповнилась нечистотами і через унітаз все потекло наверх. Вся ванна була повна. Потім все потекло на кухню, поріг піднявся. Мабуть, під лінолеум потрапило".

Заповнена нечистотами ванна Наталії Городенко. Фото: Оксани Цапенко

Сусіднє подвір’я, де проживає Леонід Андрейченко, затопило теж. Чоловік говорить, тепер на цій ділянці вже не можна нічого садити, тому що вона у фекаліях.

"Щоб викачати туалет, потрібно п'ять тисяч гривень, а де пенсіонерові взяти такі гроші? Зливна яма, хоч вона і невеличка, але це теж треба десь взяти дві-три тисячі гривень".

Вулицю, де стався порив колектора, перекрили для руху. Фото: Оксани Цапенко

За інформацією керівниці водоканалу Валентини Давидчук, порив стався на трубі, якій 43 роки. Ці мережі використовували в аварійних випадках. Коли стався порив, проводили профілактичні роботи.

"Направили машину-поливалку, щоб змити з дороги весь осад. Думаю, що завтра (28 грудня – ред.) ми розпочнемо земляні роботи, почнемо розкопувати ґрунт. Але це треба погодити з відповідними спеціалістами, бо там пролягають газові, електричні та телефонні мережі. Я думаю це займе тиждень. Асфальтне покриття ми відновимо, трубопровід відновимо".

Стічні води містять аміак, сірководень та метан і можуть зашкодити організму людини, пояснила сімейна лікарка Олена Баранова.

“Ці речовини викликають запалення очей, алергію, бронхоспазми. Якщо людина перебуває у закритому приміщенні, то це може спричинити отруєння, яке супроводжується втратою свідомості. Як вдихати аміак і сірководень буде людина з хронічним захворюванням, то це призведе до її загострення".

Зі слів Валентини Давидчук, звернень щодо збитків поки від жителів не отримували.

Новини України