У ТЦК — без повістки, військова служба для всіх громадян віком до 25 років, менше броні. Є новий законопроєкт про мобілізацію

Уряд вніс в Раду законопроєкт про удосконалення мобілізації і військового обліку.

Згідно зі законопроєктом, всі військовозобов’язані повинні упродовж 60 днів з дня оголошення мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження прибути до ТЦК, незалежно від отримання повістки, пише DailyLviv.com.

Також у законопроєкті є такі уточнення.

Не зʼявитись через вищезазначене можна тільки через: перешкоди стихійного характеру, хвороба громадянина і смерть близького родича чи близьких родичів дружини.

Також обов’язково під час мобілізації усі громадяни України з 18 до 60 років повинні мати при собі військово-облікові документи та пред’являти їх ТЦК.

Нові правила броні – бронюють чиновників категорії «А». А категорія «Б» та «В» — лише до 50% від загальної кількості військовозобов’язаних.

Новація з відстрочення:

для 1 та 2 групи інвалідності. 3 групу прибрали;

відстрочка для жінок — якщо вони перебувають у декреті до 3 років дитини або якщо дитина потребує догляду до 6 років, а також вагітні жінки;

відстрочення надаватимуть лише чинним депутатам Верховної Ради – всі минулі скликання підлягають мобілізації;

базову військову службу запроваджують для всіх громадян віком до 25 років. Вона триватиме до 5 місяців. Від її проходження звільняють інвалідів, ті, хто вже пройшов військовий вишкіл, а також осіб, які пройшли військовий вишкіл до набуття громадянства України.

На сільради, селищні та міськради поклали повноваження забезпечувати організацію призову громадян, доводити до відома громадян розпорядження керівників військових адміністрацій та керівництва ТЦК про проведення мобілізації та виклик військовозобов’язаних до ТЦК.

Повістка про виклик до ТЦК може бути скерована громадянину через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста або електронною поштою.

Відповідальність за неявку до військкомату: за новим законопроєкт застосовують «тимчасові заходи». Вони вносяться до реєстру боржників і до них застосовуються такі обмеження:

заборона на виїзд за кордон,

заборона на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном,

обмеження в праві керувати транспортним засобом та отримання посвідчення водія,

обмеження прав розпоряджатися коштами та іншими цінностями,

відмова у підписанні кредитних договорів,

зупинення отримання пільг та послуг від держави.

Тимчасові заходи анулюватимуться за повідомленням керівника ТЦК.

Чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, робитимуть паспорти лише за умови пред’явлення військово-облікових документів. 

Така норма міститься у законопроєкті про мобілізацію, поданому Кабміном. Це стосується як внутрішніх, так і закордонних паспортів.

Ті, хто на військовому обліку, зобов’язані впродовж 30 днів уточнити адресу проживання, номер контактного телефону, електронну пошту та інші військово-облікові дані:

— у разі перебування на території України шляхом прибуття самостійно до ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку або за своїм місцем проживання або до центру надання адміністративних послуг;

— у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, вказаних на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку.

На солдатів строковиків чекає демобілізація: стосується тих, кого було призвані на службу до моменту оголошення воєнного стану.

Цей законопроєкт мають розглянути у парламенті. Таким чином, пропозиції можуть бути змінені.

Нагадаємо, народна депутатка, заступниця голови Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла 25 грудня повідомила, що законопроєкт про рекрутинг і мобілізацію буде жорсткішим.

Джерело

Новини України