Незаконна рубка дерев: на Вінниччині триває операція «новорічна ялинка»

За інформацією: Суспільне Вінниця.

На Вінниччині триває операція «новорічна ялинка». Фото: Суспільне

На Вінниччині триває операція "новорічна ялинка". Екоінспектори спільно з фахівцями центрально-західного управління лісового та мисливського господарства перевіряють місця реалізації та заготівлі новорічних дерев. Роблять це з метою недопущення незаконної торгівлі ялинками.

Фото: Суспільне

У ялинковому базарі по вул. Бучми у Вінниці реалізують новорічні дерева з Прикарпаття. Ціна від 500 гривень до двох тисяч за деревце. Є у продажі й дерева з Нідерландів. Їхня вартість 3 тисячі гривень, розповідає продавець Віктор. Сьогодні торгує перший день.

Фото: Суспільне

Тут усі деревця зі штрих-кодом. За ним можна дізнатися повну інформацію про їхнє походження, каже екоінспектор Сергій Маланський.

Фото: Суспільне

Також інспектори моніторили ялинковий базар у Лука-Мелешківській громаді. Тут ціни за деревце стартують від 350 гривень

Фото: Суспільне

Продавчиня Каріна говорить, значну частину ялинок реалізувала у першій половині дня. Попитом користуються метрові. Їх продає по 350 гривень.

"Є від 350 і до тисячі, залежно від висоти, втім за 350 уже немає, всі купили", — каже Каріна.

Перевагу живій, а не штучній віддає місцевий житель Олександр. Каже, ціна помірна, свою придбав за 300 гривень вона до метра.

"Є маленька дитина, тому брав маленьку поставлю на столику, щоб не скинула на підлогу, велику не хочу, пізніше", — розповів Олександр.

Фото: Суспільне

Окрім місць реалізації інспекція перевіряє і місця заготівлі новорічних дерев. На одній із ділянок Іллінецького лісництва новорічні дерева посаджені на 20 сотках. У планах реалізувати понад 400 штук, каже помічник лісничого Зоя Станчук. Втім, цьогоріч покупців поки мало.

"На даній ділянці більше тисячі новорічних дерев, ми вибираємо дерева чіпляємо бірки, привозимо на територію лісництва і там їх купують", — розповідає Зоя Станчук.

Під час перевірки порушень не зафіксували, каже Сергій Маланський. З 5 грудня, відколи почалися рейди зафіксували два порушника, які займалися не законною рубкою новорічного дерева, каже головний спеціаліст відділу лісового господарства Центрально-західного регіонального управління Віталій Максюта.

Новини України