«Вірне рішення»: у Полтаві православні вперше відзначають Різдво 25 грудня

За інформацією: Суспільне Полтава.

25 грудня. Раноква служба у Свято Успенському соборі. Фото: Суспільне Полтава

25 грудня у Полтаві православні вперше святкують Різдво за новоюліанським календарем. Раніше відзначали 7 січня.

У Свято-Успенському соборі ПЦУ, що у Полтаві, з нагоди Різдва влаштували святкове богослужіння. У храмі зібралися віряни. На честь свята там влаштували вертеп. Микола Тищук з Полтави розповів, що Різдво 25 грудня хотів відзначати і в попередні роки.

"Я хотів, звісно, святкувати і раніше, але не хотів відриватися від своєї церкви, щоб це було святкування разом з церквою, тому дочекалися нарешті цієї події", сказав Суспільному чоловік.

Вертеп у полтавському храмі. Фото: Суспільне Полтава

Такої ж думки й інші прихожани.

"Традиція нашої православної церкви, нашої держави, світу, так що думаю, це вірне рішення",сказав житель Полтави Валерій Корцинський.

"Я думаю, що ми звернули на ту дорогу, якою йшли наші предки. В такі терміни святкувалося, 25 грудня, до 1917-го року, і тільки комуністична влада тоді Радянського Союзу для того, щоби змінити думки людей, ставлення до цього, переінакшила це", – розповів полтавець Роман Маловік.

Свято-Успенський собор в Полтаві. Суспільне Полтава

Як пояснював митрополит ПЦУ Полтавський і Кременчуцький Федір, дату Різдва було встановлено ще в четвертому столітті.

"Це фактично дата наближена до сонячного рівностояння і це така символічна дата", — додав митрополит ПЦУ.

Наприкінці липня президент Володимир Зеленський підписав закон про перенесення дат святкування Різдва, Дня Української Державності та Дня захисників і захисниць України. Відповідний документ парламент ухвалив 14 липня 2023-го року.

Новини України