Пройти ідентифікацію, щоб отримати пенсію: як діяти пенсіонерам з-поміж ВПО, у яких виплати через «Укрпошту»

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

Для того, щоб отримати пенсійні виплати у 2024 році, пенсіонери, які є внутрішньо переміщеними особами (ВПО) і отримують виплати не на банківську картку, а через "Укрпошту", мають пройти ідентифікацію в АТ "Ощадбанк" або в органах Пенсійного фонду України.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України на своїй сторінці у Facebook.

Як йдеться у повідомленні, раніше такі пенсіонери (а саме: ті, які набули статусу ВПО до 24 лютого 2024 року) мали обов’язково проходити ідентифікацію в "Ощадбанку" кожні три або шість місяців.

Це прописано у постанові Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 № 637 "Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам".

Але у період дії карантинних заходів (з 12.03.2020 до 01.07.2023) така ідентифікація не проводилась.

Тепер же, згідно з постановою уряду від 08.08.2023 № 837 "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 р. № 1596 і від 5 листопада 2014 р. № 637", щоб отримати виплати у 2024 році пенсіонери з-поміж ВПО мають пройти ідентифікацію в АТ "Ощадбанк" або в органах Пенсійного фонду України.

Пройти ідентифікацію можна у будь-який з перелічених способів:

  • Особисто звернутися до відділення АТ "Ощадбанк" або до будь-якого зручного сервісного центру Пенсійного фонду України з документом, що посвідчує особу (паспорт громадянина України).
  • Через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису "Дія.Підпис" ("Дія ID"), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.
  • За допомогою відеоконференцзв’язку в територіальному органі Пенсійного фонду України (відповідний Порядок затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 20.11.2023 № 49-2, зареєстровано у Міністерстві юстиції України 05.12.2023 за №2111/41167). Подати заяву на ідентифікацію у режимі відеоконференцзв’язку можна одним зі зручних способів: через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України шляхом заповнення відповідного електронного бланка або за допомогою засобів телефонного зв’язку через Контакт-центр Пенсійного фонду України.
  • Якщо пенсіонер з-поміж ВПО перебуває за кордоном, також можна в закордонній дипломатичній установі України отримати документ, який посвідчує, що фізична особа є живою. Видане в установленому порядку посвідчення разом із заявою про проходження ідентифікації (довільної форми) слід направити до територіального органу Пенсійного фонду України, де пенсіонер перебуває на обліку. Оригінал посвідчення разом із заявою можна направити засобами поштового зв’язку або в сканованому вигляді – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису.
Новини України