«Диво — це я» : у Чернігові проходять зустрічі з родинами, які виховують дітей з інвалідністю

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Богдан Сорока

У Чернігові в рамках проєкту "Диво — це я" проходять зустрічі з родинами, які виховують дітей з інвалідністю. Мета — підтримати такі сім'ї та здійснити дитячу мрію. Щоб взяти участь потрібно заповнити заявку на сайті проєкту. Впродовж доби на електронну адресу прийде лист з інформацією про дитину. Стартував проєкт у 2019 році, розповіла його засновниця Ольга Рись. Детальніше — читайте у матеріалі.

"Це просто таке янголятко"

Чернігівка Наталія Моргунова 17 грудня зустрілася з родиною, яка виховує дитину з інвалідністю. Участь в цьому проєкті жінка бере вперше. Розповідає, заповнила заявку та отримала лист з інформацією про 15-річну Анастасію. Жінка придбала подарунки, зідзвонилася з мамою дівчинки та домовилися про зустріч.

"Це просто таке янголятко. Вона сиділа, вона взагалі не розмовляла, але в неї такі глибокі очі. Вона нам так запала в душу. І, взагалі, вони дуже позитивні. Вони спілкувалися з нами, наче ми знаємо один одного 20 років. Дві години пролетіли непомітно. Багато спільного в нас. Вони розказували, як вони пережили обстріли в Чернігові. Це взагалі до мурашок просто історія. Тому що на їх будинок скинули авіабомбу. І вони з родиною вибиралися з будинку, як тільки могли".

Наталія Моргунова. ФОТО: Наталія Моргунова

Наталя розповідає, після зустрічі, вони обмінялися номером телефону та планують дружити родинами.

Чому створили проєкт "Диво — це я"

Проєкт "Диво — це я" започаткували, щоб підтримати дітей з інвалідністю та їх родини. Важливо брати участь, щоб допомогти соціалізувати дітей, каже координатор проєкту Богдан Сорока. Заявку на участь вже подали 26 людей (станом на 22 грудня). Загалом учасниками є 113 дітей з інвалідністю.

"З 4 грудня примаємо заявки і плануємо до останньої дитини. Основна мета цього проєкту – це не просто подарунки, а змусити показати дітям, що з ними також можна спілкуватись, дружити. Подарувати диво, як спілкування, якісь маленькі подарунки і тому подібне", — каже Богдан Сорока.

Богдан Сорока. ФОТО: Богдан Сорока

Зустрітися з родиною можна будь-де, це може бути кафе чи вдома. Важливо провести час разом, каже засновниця проєкту Ольга Рись.

"Ідея в тому, щоб приділити увагу родині і показати, що диво це є ви. Проблема така, що вони не дуже соціалізовані і дуже часто на своїх якихось питаннях зосереджені. Нам хочеться, щоб родини й діти розуміли, що у діток з особливостями розвитку досить звичайні потреби. Потреби в дружбі, в спілкуванні, у всяких таких звичайних речах".

Ольга Рись. ФОТО: з Facebook-сторінки Ольги Рись

Учасниками проєкту "Диво — це я" є також вихованці Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2, каже його директорка Регіна Гусак. Участь беруть кожного року.

"Ці родини спілкуються, вони підтримують один одного. І це дуже велика інклюзія, тому що діти між собою спілкуються, вони ходять разом на якісь розваги, у гості один до одного. От в цьому і є сенс цього проєкту. Надати таку підтримку родині, більше навіть таку психологічно-моральну, в якій виховується дитинка зі складною інвалідністю".

Регіна Гусак. ФОТО: Суспільне Чернігів (архівне фото)

Новини України