З початку року на водоймах Сумщини загинуло 40 людей. Рятувальники розповіли як поводитися на воді взимку

За інформацією: Суспільне Суми.

Олег Стрілка. Фото: Суспільне Суми

Владислав Байтрак — провідний інспектор відділу техногенної безпеки головного управління ДСНС у Сумській області розповів: "В минулому році загинуло 27 людей, а в цьому вже аж 40 людей. В березні місяці цього року загинуло троє людей, які вийшли на риболовлю. Остання прикра ситуація трапилася 11 грудня в Охтирському районі на річці Ворскла, тоді загинуло одразу двоє людей".

Владислав Байтрак. Фото: Суспільне Суми

На пляжі біля парку Кожедуба сумські рятувальники продемонстрували, як врятуватися самому або допомогти людині, яка потрапила в ополонку.

"Ось імітація, що він провалюється під лід. Для того, щоб вибратися з цієї пастки льодяної, треба дістатися до того місця, з якого він підійшов. Закидать руки на края ополонки, в яку він провалився, старатися бити ногами і вилазить. Вилазить на спину, допомагає кінцівками нижніми, відкатується від місця провалу і тим шляхом, яким йшов до ополонки, виходить", — розповів рятувальник.

Фото: Суспільне Суми

Для людини, яка рятує з ополонки, є свої правила. В першу чергу треба знайти гілку або палку: "Підбігає, падає і подає йому цю палку. Ні в якому разі руки не подавати, тому що може трапитися та ж історія, що і з тим, хто тоне".

Якщо під рукою немає палки, треба кидати потопаючому ремінь або зв’язати разом одяг. Не забувати підбадьорювати, щоб людина не панікувала, а після врятування напоїти теплою рідиною, розповідає водолаз першого класу Валерій Марков. Каже, одиноким рибалкам треба брати з собою саморятувальне приладдя: "Можна самому зробить. Дерев’яшки, гвіздки позабивав, позаточував. Вона повинна бути на верхній частині одягу, щоб при попаданні у воду вона ні в якому разі не злетіла. В кишені можна покласти. Витягнув і за лід раз, раз – і людина вилазе".

Фото: Суспільне Суми

Валерій Марков нагадує, що в кожного рибалки має бути мотузка, на небезпечних ділянках треба прив’язати її на березі до кущів, щоб вчепитися у випадку попадання у воду, або комусь допомогти. Під час пересування по замерзлій водоймі, обходити темний лід, скупчення снігу, кущі біля берега, де тонка крига.

Валерій Марков. Фото: Суспільне Суми

Якщо людина непритомна, треба надати їй першу допомогу. Як це зробити, продемонстрували медики.

Фото: Суспільне Суми

"Під кутом 90 градусів починаєм натискати на глибину 1/3 грудної клітки, це 5-6 сантиметрів зазвичай у дорослих. До тих пір, поки не приїде бригада, або поки не відновиться свідомість, або рятівник виснажився. А далі чи настала смерть, чи ні, це вирішує медична бригада. Якщо людина не може провести штучні вдихи методом "рот в рот", то це і не вимагається. Це повертаючись до питання особистої безпеки. Якщо хворий в свідомості, його необхідно перемістити в тепле приміщення, зняти весь мокрий одяг, звернутись телефоном до диспетчера 103. І подальші вказівки його виконувати", — зазначив лікар центру екстреної медичної допомоги Сергій Кидик.

Читати ще

Читати ще У Середині-Буді згорів приватний будинок. Російська армія вдарила по 5 громадах Сумщини

Новини України