На Сумщині перевірили законність продажу ялинок

За інформацією: Суспільне Суми.

Керман, продавець ялинок. Фото: Суспільне Суми

"У цьому році вони паперові, дощ, мокне, рветься. Перед продажем все одягаємо, клеїмо перед продажем, всі чіпи є", — розповідає продавець ялинок Керман.

Ціни на свої ялинки називає від 350 до 1200 гривень.

Фото: Суспільне Суми

Інспектор Сергій Філіпов каже, що чіпування новорічних дерев захищає від штрафу не тільки продавців, а й покупців. За його словами, більшість місць продажу ялинок як у Сумах, так і в області мають документи на дерева, оскільки на Сумщині постійно контролюють реалізацію ялинок.

Ялинки на центральному ринку в Сумах. Фото: Суспільне Суми

Поодинокі порушення, як правило, виявляють на стихійних точках продажу. Днями порушників знайшли у Шостці.

У Сумах на сьогодні порушень не виявлено, але минулого року такі випадки були, громадян притягували до відповідальності за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу. Також перевіряють ліси на предмет вирубування новорічних дерев.

Сергій Філіпов, інспектор. Фото: Суспільне Суми

"Інспекцією постійно здійснюється контроль в місцях зростання, це основний наш обов’язок, щоб зберегти те, що в лісі знаходиться, на плантаціях. На жаль, такі випадки в нас в області в цьому році зафіксовані. Громадяни притягнуті до адміністративної відповідальності за статтею 65 Кодексу України про адміністративне правопорушення . Окремо, крім штрафу, в такій ситуації присутні збитки, нанесені довкіллю за кожне зрубане дерево", — говорить Сергій Філіпов.

Неподалік Сум, у Піщанському лісництві, продають ялини і сосни з власних плантацій. Тут зокрема вирощують новорічні ялинки для горщиків, потім їх пересаджують і розпродують, розповідає головний лісничий філії "Сумське лісове господарство" Володимир Колосок.

Володимир Колосок, головний лісничий. Фото: Суспільне Суми

"У нас план доведений 3 тисячі штук на цей сезон. Вони вирощуються на спеціально доданих ділянках, на плантаціях новорічних ялинок. В деяких випадках виключно ялинки для горщиків, звичайна ялина або ялина колюча, ще й голуба. Всі решту ми вирощуємо на плантаціях", — розповідає чоловік.

Фото: Суспільне Суми

За словами Володимира Колоска, перші два роки сіянець ялинки росте у спеціальному місці, потім його висаджують на територію, це спеціальна плантація новорічних ялинок і далі дорощування йде, поки не реалізовуються на майданчиках.

Продають дерева на своїх майданчиках, зокрема, безпосередньо у Піщанському лісництві та у Сумах на території Сумського лісництва, на вулиці Огієвського.

Також є дві точки продажу у Роменському районі. Пан Володимир розповідає, що найбільший попит мають ялинки до 2 метрів плюс-мінус пів метра. Зазвичай, каже пан Володимир, продають всі заготовлені дерева.

Фото: Суспільне Суми

"Деякі залишаються, некондиційні ялинки. Ми їх продаємо або набором гілок по 5 штук по 60 гривень, і остача, якщо взагалі не можна продати, то утилізуються", — додає чоловік.

Продаж ялинок у лісництві розпочали з 1 грудня, покупці самі приїздили за деревами. Перші масові закупівлі були напередодні 6 грудня, ще більші – перед 19 грудня.

Читати ще

Читати ще «За що я повинна платить?». Мешканці будинку у Сумах скаржаться на неякісне опалення

Читати ще Новорічні ялинки у Сумах прикрашатимуть на Театральній площі

Новини України