У 2024 році в Україні анонсують підвищення пенсій. Кому їх збільшать

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Фото: УНІАН

У 2024 році в Україні мають зрости розміри пенсійних виплат. Це відбудеться 1 березня в межах індексації, яку анонсував у вересні прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в листопаді сказала, що підвищення торкнеться "практично всіх тих, хто перебуває на пенсії довше трьох років". Окрім цього, частина пенсій зросте вже з 1 січня.

Підвищення пенсій у 2024 році обіцяють у кілька етапів

Першими в Україні мають зрости пенсії, які прив'язані до мінімальної зарплати й мінімального прожиткового мінімуму. Мінімальна зарплата нині дорівнює 6700 гривень. З 1 січня вона становитиме 7100 гривень. Прожитковий мінімум для людей, які втратили працездатність, нині 2093 гривень. З 1 січня він буде 2361 гривня.

Мінімальна пенсія в Україні відповідає прожитковому мінімуму (для людей, які втратили працездатність). Тому її, так само як і максимальну пенсію (десятикратний розмір мінімальної), повинні збільшити вже з 1 січня. Але немає гарантії, що підвищення таки буде. Бо з цього приводу в Держбюджеті на 2024 рік є примітка.

У цій примітці прописали, що, попри зростання прожиткового мінімуму з нового року, пенсії, які до нього прив'язані, зростуть лише з 1 березня — разом з індексацією. Про це експерт з пенсійних питань, колишній працівник Пенсійного фонду Сергій Коробкін розповів в етері "Суспільне.Спротив".

"Нам би ще розібратися, що буде з 1 січня, бо там є нюанси", — сказав експерт.

Натомість уже з 1 січня гарантовано підвищаться пенсії, які залежать від мінімальної зарплати. Це стосується українців, хто досяг 65 років і має 30 років стажу — для жінок та 35 років стажу для чоловіків. Пенсія для таких пенсіонерів має становити не менше 40% мінімальної зарплати. Розмір найменшої виплати для таких людей з 1 січня 2024 збільшиться з 2680 до 2840 гривень, а з 1 квітня до 3200 гривень. Доплати за понаднормовий стаж зростуть з 20,9 до 23,6 гривні за кожен додатковий рік.

Також підвищення буде в чорнобильців. Їхня пенсія в деяких випадках нараховується від п'яти мінімальних розмірів зарплати. Також цим категоріям людей (з повним стажем і чорнобильцям) обіцяють перерахунок у липні.

Чи буде індексація пенсій 1 березня 2024 року

Далі пенсії мають підвищити в рамках індексації 1 березня. Такий перерахунок в Україні проводять щороку, бо цього вимагає Закон "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Щоправда, держава має право через воєнний стан його не робити, але у 2023 році пенсії в Україні, попри війну, індексували.

Цього року в уряді обіцяють впровадити пенсійну реформу й індексувати пенсії по-іншому. Діятиме бальна система. Вона має підтягнути виплати людей, які пішли на пенсію давно, до сучасного рівня. Нині в Україні суттєво відрізняються виплати різних років — чим раніше людина пішла на пенсію, тим має меншу виплату. Це пов’язано з тим, що у формулу розрахунку суми пенсії входять показники середньої зарплати, яка, до прикладу, у 2010 році не досягала трьох тисяч.

"З 1 березня 2024 року вже вдруге під час повномасштабного вторгнення ми проведемо індексацію пенсій. Наступного року плануємо зробити цю індексацію, як і всю солідарну систему, більш справедливою, зрозумілою і прозорою", — сказав Денис Шмигаль.

Експерт Сергій Коробкін говорить, що для цього має бути окреме рішення уряду.

"Цьогоріч в законі про бюджет записано, що порядок і терміни проведення індексації має вирішити уряд окремим рішенням. Тобто така постанова зазвичай ухвалюється у лютому. Яким буде механізм індексації цього року — ми ще не знаємо. Є певні чутки, що це буде нова система з урахуванням балів так званих. Було анонсовано в уряді, що індексація буде для всіх абсолютно пенсіонерів. На практиці не завжди так трапляється. Інколи, на жаль, кажуть, що буде всім, а коли проходить перерахунок, то він не для всіх робиться".

Також, за словами експерта Сергія Коробкіна, не варто очікувати значного підвищення, навіть якщо запустять пенсійну реформу.

"Індексацію нам пообіяли в уряді. Тобто залізно кажуть, що буде. Але ми не знаємо точно відсоток, на який будуть підвищуватися пенсії. Попередньо — це 16%. У нас половина бюджету порожня. Тобто бюджет ухвалили, у ньому записано, що нам потрібно понад трильйон гривень, а у нас є лише половина. Все це має бути вирішено за рахунок міжнародної допомоги, але її нам не гарантували. Нещодавно були додаткові заяви, якщо не буде міжнародної допомоги, то відповідно почнуться проблеми з фінансуванням соціальних виплат".

На сайтах Міністерства соціальної політики, Кабміну й Верховної ради проєктів рішень, постанов і законів на цю тему (щодо самої індексації і її механізму) немає.

Тож коли підвищать розмір пенсій у 2024 році, якщо орієнтуватися на чинне законодавство

  • У січні та липні 2024 року перерахують пенсію людям, які отримують мінімальну пенсію, якщо їм виповнилося 65 років і вони мають повний страховий стаж (чоловіки — 35 років стажу, жінки — 30 років);
  • У березні 2024 року підвищення пенсій отримають усі, чиї виплати мають індексувати за планом, а також тим, хто отримує мінімальну і максимальну пенсію — у звʼязку зі зростанням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (те підвищення, що мало бути 1 січня).

За інформацією заступниці начальника управління Пенсійного фонду в Кіровоградській області Олени Романченко, на Кіровоградщині понад 250 тисяч пенсіонерів. За даними компанії Опендатабот, у третьому кварталі 2023 року середня пенсія в регіоні склала 4715 гривень. Це нижче, ніж в цілому по Україні — 5350 гривень (або 146 доларів).

Новини України