«Це патології, з якими жінки не часто звертаються». У Кропивницькому організували майстерклас для гінекологів

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Хірург Роман Банахевич. Фото: Суспільне Кропивницький

За статистикою, у світі кожна десята жінка має випущення органів малого тазу, із них 60-70% вимагають оперативного втручання.

"На жаль, статистики такої в Україні немає, — каже Роман Банахевич. – Ми зараз ідемо до таких технологій, що ми не видаляємо нічого, а відновлюємо тільки те, що розірвалося, розтягнулося і привело до цієї патології".

Виконання таких операцій за методиками минулих десятиліть часто призводить до рецидивів, тобто хвороба повертається, пацієнтки незадоволені оперативними втручаннями, говорить лікар. "Те, що я показую – це досвід світовий, провідних клінік світу".

Перейняти досвід проведення таких операцій до Кропивницького приїхали 12 лікарів з Одеси, Харкова, Дніпра та Кривого Рогу. На майстерклас приїхав Андрій Вознюк з Вінниці.

"Ми у Вінниці також виконуємо оперативні втручання з вагінальної хірургії. Але я сюди приїхав за секретами, за лайфаками та за певними нюансами й тонкощами, які не завжди можна прочитати в якісь класичній літературі чи побачити в освітніх матеріалах. Потрібне живе спілкування із менторами, із колегами".

Юрій Жегулович — гінеколог із Києва із 20-річним стажем роботи. "Коли людина ділиться своїм досвідом, не тільки тим, як все гарно, а і там, де є певні проблеми, це дуже цінно. Це економить роки життя, досвіду і дозволяє зробити роботу більш якісно, уникнути неприємних ускладнень".

Шістдесятирічна Людмила – одна з пацієнток, яку прооперували під час майстеркласу.

"Вчора мене прооперував професор з Дніпра, на сьогодні мені вже краще, проблем немає. Ця проблема мене турбувала протягом п'яти років, але я не могла зважитися на цю операцію".

Під час майстеркласу асистував хірург з Кропивницького Сергій Босько: "Було дуже велике бажання запросити до нас Романа Банахевича, тому що це операції насправді складні".

За словами хірурга, в онкологічному центрі Кропивницького цю патологію оперують два роки.

Новини України