У Вінниці вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Вшанування пам’яті ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС у Вінниці. Фото: Суспільне Вінниця

У Вінниці хвилиною мовчання вшанували учасників ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Також до підніжжя пам’ятника жертвам трагедії люди поклали квіти.

Читайте також: У Вінниці ще два об’єкти отримають статус пам’яток культурної спадщини

14 грудня 1986 року було завершено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком, розповів Суспільному голова обласної організації інвалідів “Союз чорнобильців” Микола Бойчук. Він один із тих, хто брав участь у ліквідації наслідків. З 4 травня був у складі зведеного загону правоохоронців.

"Вивозили людей, займалися правоохоронною роботою. Забезпечували вирішенням тих питань, які ставили перед нами. Бо після аварії пройшло не так багато часу, з 26 квітня по 4 травня, якого ми там вже були. Це був важкий період. Бо було дуже жарко. Брали участь правоохоронці, пожежники. Це жінки-зв’язківці, кухарі, лікарі. Люди різних професій. День ліквідаторів — це день, який постав крапку в тому, що мирний атом, який вийшов з-під контролю, був приборканий і накритий саркофагом", — розповів голова обласної організації інвалідів “Союз чорнобильців” Микола Бойчук.

Фото: Суспільне Вінниця

У Вінницькій громаді проживає майже 2 тисячі осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС та понад тисяча сто ліквідаторів.

"Надається допомога на лікування по рецептах. З міського бюджету у поточному році було виділено 900 тисяч саме на придбання чорнобильцям ліків за рецептами. До Дня ліквідатора всі ліквідатори будуть забезпечні також продуктовими наборами у співпраці з Гуманітарним штабом. Вдови вже отримали такі набори", — розповіла очільниця міського департаменту соцполітики Валентина Войткова.

Фото: Суспільне Вінниця

Вшановувати учасників ліквідації аварії на ЧАЕС в Україні почали з 2006 року. Відповідний указ підписав тодішній президент Віктор Ющенко.

Новини України