«Пункти незламності» у Чернігові: скільки їх, чим облаштовані та за яких умов відкриються

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Мобільний «Пункт незламності» у Чернігові. ФОТО: Суспільне Чернігів

Він оснащений не лише водою, чаєм та їжею швидкого приготування, а й дитячими іграшками, розмальовками, підгузками, засобами гігієни, кушетками для відпочинку.

"Також підключена теплова пушка. Вона розташована зовні. Також люди можуть підзарядити мобільні телефони, є подовжувачі і переноски", – говорить Анатолій Ткач.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради Анатолій Ткач. ФОТО: Суспільне Чернігів

У таких наметах, в залежності від їхнього розміру, може одночасно розміститися від 25 до 40 людей, каже Анатолій Ткач. Оснащення та запасів одного намету має вистачити на три доби безперервної роботи.

Один зі стаціонарних "Пунктів незламності" розташований у приміщенні комунального підприємства "Новозаводське". Головний інженер Руслан Сусло пояснює, що, у разі необхідності, вони готові розгорнути його протягом пів години. Каже: у пункті є не лише теплова гармата, а й генератор та спеціальний зарядний пристрій.

"Також аптечка, вогнегасники, продукти харчування та гігієни. Ну, практично, всім ми забезпечені. Встановили лавки для людей, щоб вони могли присісти, обігрітися, попити кави, чаю", – говорить Руслан Сусло.

Головний інженер КП «Новозаводське» Руслан Сусло. ФОТО: Суспільне Чернігів

За його словами, за раз у такому укритті зможуть розміститися до 20 людей.

Як пояснює Анатолій Ткач, стаціонарні "Пункти незламності" розташовані у закладах комунальної власності міської ради:

"Таких – дев’ять. А мобільні є на базі наметів – п’ять, і п’ять – на базі автомобільних засобів".

Усі мобільні "Пункти незламності" розташовані на базі ДСНС, каже Анатолій Ткач. Вони теж оснащені генераторами. Також є вай-фай, який працює через систему Starlink.

У стаціонарних пунктах Starlink’и мають з’явиться вже наступного тижня. І мобільні, і стаціонарні "Пункти незламності" наразі в режимі очікування, говорить Анатолій Ткач. Їх відкриють у випадку блекауту.

"Починають вони функціонувати у разі порушення сталої роботи життєзабезпечення міста. Це відключення централізованого опалення, теплопостачання, водопостачання протягом трьох годин і більше годин".

Стаціонарний «Пункт незламності». ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами Анатолія Ткача, на облаштування усіх "Пунктів незламності" із міського бюджету пішло близько шестисот тисяч гривень. Інформацію про їхнє розташування можна знайти на сайті Чернігівської міської ради та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

"Пункти обігріву відкриваються по рішенню комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, за умови якщо температурний режим на вулиці -15 градусів і нижче. Там люди можуть отримати гарячий чай та каву, зігрітися й отримати домедичну допомогу. Там будуть знаходитися аптечки та засоби гігієни", – говорить Анатолій Ткач.

Новини України