На Кіровоградщині немає місць збору медичних відходів для жителів. Куди подіти зіпсовані ліки

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Контейнери для сортування медвідходів у маніпуляційній обласної дитячої лікарні Кропивницького. Фото: Суспільне Кропивницький

Відсортовані медичні відходи з усіх відділень приносять на майданчик лікарні, сказала заступниця медичного директора обласної дитячої лікарні Віта Масафранова.

"За 2022 рік у нас в лікарні було чотири тонни 365 кілограмів утилізовано. Цього року прогнозуємо 4,5 тонни".

Майданчик обласної дитячої лікарні Кропивницького для збору медвідходів. Фото: Суспільне Кропивницький

За словами Віти Масафранової, медичні відходи поділяють на чотири категорії – А, В, С, D. Останні – це радіаційні відходи, їх, сказала, в дитячій лікарні немає.

"Відходів категорії С – невелика кількість, близько 25 кілограмів на рік. Це препарати, які використовують у лікуванні пацієнтів з онкозахворюваннями. Категорія А – це побутові відходи. Категорія В – це медичні вироби, які використовують для надання меддопомоги пацієнтам. Це всі медичні вироби, зокрема шприци, маски, халати, трубки, катетери".

Зі слів лікарки, правила поводження з медвідходами регулює законодавство.

"Є закон України "Про відходи", ухвалений 1998 року. Але постійно йшли зміни. Десь 21 закон додатково змінював положення цього закону. Крім цього, 2015 року ухвалили наказ МОЗ "Про затвердження Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами". У 2022 році двічі вносились зміни".

Раз на тиждень зібрані відходи з лікарні забирають на утилізацію. Займається цим підприємство, яке має ліцензію для виконання таких послуг. Його керівник Юрій Комаров сказав, що медвідходи спалюють.

"Ми надаємо послуги зі збирання, перевезення та знешкодження методом інсинирації, тобто контрольованого спалювання. Для цього потрібна спеціалізована установка, яка не забруднює довкілля. На території підприємства є спеціальне місце для зберігання – для цього є відповідні вимоги. Ми маємо усі відповідні ліцензії, відповідні дозволи від мінекології".

Як організувати збір медвідходів жителями Кіровоградщини

Яку кількість пігулок щороку викидають жителі Кіровоградської області у побутове сміття і далі потрапляє у ґрунт, даних немає – сказав директор обласного департаменту екології В’ячеслав Дубровський. Сортувати медвідходи, з його слів, законодавство зобов’язує лише лікарні.

"Медвідходи у складі твердих побутових відходів фактично не сортують. На жаль. І це є велика проблема для області, для кожного, бо ми не розуміємо, що викидається, що захоронюється, ніхто його не аналізує".

Щоб організувати сортування сміття, сказав, мають час до 2030 року.

"Є новий закон про управління відходами. Він вступив в силу 9 липня і вимагає впорядкування поводження з відходами в Україні. До 2030 року полігони всі мають бути впорядковані відповідно до норм чинного законодавства".

За даними департаменту екології, ліцензію на поводження з небезпечними відходами в області мають шість підприємств.

Керівник підприємства зі знешкодження медвідходів Юрій Комаров вважає, що до збору мед відходів можна залучити торговельні мережі.

"За приклад можна взяти збір елементів живлення. Ми бачимо скрині спеціалізовані, і люди вже знають, що туди їх зносити треба. Тобто можна долучити до цієї програми приватників, великі лікарські мережі. І якщо буде така програма, наше підприємство з радістю до неї приєднається".

Поки місць для збору медвідходів серед населення на Кіровоградщині немає.

Новини України