Як налагодити сон під час війни: поради НСЗУ

Сон — важлива складова здорового життя. Через війну та повітряні тривоги багато людей мають проблеми зі сном. Навіть під час відносно спокійних ночей не всі можуть заснути.   Національна служба здоров’я України надала поради, які допоможуть покращити сон.   Якщо є можливість, візьміть за звичку прогулянки на свіжому повітрі перед сном. Свіже повітря + фізична активність є гарними помічниками для здорового сну.

Продумайте гігієну сну. Це тиша, темрява, провітрена кімната і комфортна температура. Щоб не бігати в сховище під час нічних повітряних тривог, варто відразу, за можливості, облаштуватися на ніч у безпечному місці.

Не лягайте спати голодними або тільки поївши, уникайте важкої їжі за дві години до сну. Варто також обмежити вживання кофеїновмісних напоїв, алкоголю.

Відмова від ґаджетів за кілька годин до сну. Людське око з усього видимого спектру найгірше переносить синє випромінювання. Штучне блакитне світло від екрана знижує кількість виділеного в організмі мелатоніну, що виснажує організм і водночас заважає заснути.

Бажано для сну одягати комфортний одяг з натуральної тканини.

За можливості дотримуйтеся режиму. Лягайте спати і вставайте щодня в той самий час, у будні та вихідні.

Якщо заважають заснути емоції, спробуйте зробити дихальні вправи. Багато прикладів можна знайти на сторінці Ти як?

Якщо відновити нормальний сон не вдається тривалий час, зверніться до свого сімейного лікаря. Лікар допоможе виявити причину безсоння та призначить необхідне лікування або направить до вузького фахівця. Також лікар може прописати відповідні медикаменти.

Джерело

Новини України