Хакерська атака на «Київстар»: у Вінниці зросли черги в магазинах з продажу сім-карт інших операторів

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Вінничани стоять в чергах в магазинах, де продають сім-карти. Вінниці Фото: Суспільне Вінниця

Через збій в роботі "Київстару", який стався після хакерської атаки 12 грудня, більшість абонентів залишилася без зв’язку. Крім того, виникли труднощі з оплатою проїзду у громадському транспорті.

Зранку, 13 грудня, люди вишикувались в черги аби купити сім-карту інших операторів. Наразі в офіційних пунктах продажу стартових пакетів вже майже немає, а в інтернеті їх продають втричі дорожче.

Вінничани купують стартові пакети мобільних операторів, через хакерську атаку «Київстар». Фото: Суспільне Вінниця

Аби придбати стартовий пакет в одному із магазинів мобільного оператора "Vodafone" вишикувалась черга з 11 людей. За словами працівника магазину Владислава Ващенка, за дві доби продали понад 300 таких.

"У нас в магазині певна кількість сім-карток. Вони ж закінчуються. В залежності від того, як ми їх продаємо, так нам їх поставляють. Вчора ми продали велику кількість, сьогодні екстрено нам надіслали теж велику кількість. Людей дуже багато", — зазначив працівник магазину."Думала, що вирішиться це питання. Але питання це не вирішилось. Ми були всі в колапсі. Нікуди не можна було додзвонитися. Моя робота вимагає телефонних дзвінків, тому сьогодні я вже вирішила себе підстрахувати. Тим паче, що ніхто не говорить чітко, коли буде відновлений Київстар", — пояснила вінничанка Ірина."У мене в дитини був Vodafone, у мене Київстар. Тобто я в дитини карточку забрала і тепер прийшла придбати, щоб могла говорити зі своєю дитиною", розповіла вінничанка Ярослава."Київстар у мене вже довгі роки – це моя перша сімка, яка досі була. Але я працюю в інтернеті й в мене просто іншого вибору немає. Тим паче зв’язатися з кимось з рідних немає можливості, а я не місцева. Ось така ситуація. Я бігала по кількох магазинах – десь напевно 5 магазинів обійшла. І ніде не було стартових пакетів", пояснила вінничанка Олександра.

Вінничани стоять у чергах в магазинах мобільних операторів, через хакерську атаку «Київстар». Фото: Суспільне Вінниця

У магазинах "lifecell" теж черги. Станом на 14:00 в одному із відділень цього мобільного оператора сім-карт у продажу вже не було.

"lifecell, на жаль, не був готовий до того, що наш конкурент вийде з ладу. І не було такої можливості змінити всім пакети. Але ми працюємо над цим. Нам мають привезти зараз нові сім-карти та маємо забезпечити всіх зв’язком. Люди в шоці та не розуміють, що відбувається. Люди хочуть зв’язатися зі своїми близькими на фронті або так по знайомих подзвонити, але вони це не можуть зробити, бо в них немає зв’язку. А надати всім зараз стартові пакети також неможливо", — пояснив продавець магазину "lifecell" Іван Гайдук.

Фото: Суспільне Вінниця

Хакерська атака на "Київстар"

Вранці 12 грудня абоненти "Київстар" поскаржилися на збій зв'язку, згодом у компанії заявили про потужну хакерську атаку.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков висловив сподівання, що за кілька годин роботу "Київстару" відновлять.

У компанії запевнили, що персональні дані абонентів не скомпрометовані.

13 грудня хакерська група "Солнцёпек" із Росії взяла на себе відповідальність за атаку на ІТ-інфраструктуру "Київстару". Кіберзлочинці пояснили мотиви тим, що компанія забезпечує зв'язком ЗСУ.

Новини України